Allerzielenconcert door Tilburgs Vocaal Ensemble
Tilburgs Vocaal Ensemble o.l.v. Ramon van den Boom; Ruud Huijbregts, orgel

zaterdag 02 november | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Tilburgs Vocaal Ensemble olv Ramon van den Boom

met om 14.25 uur: beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns.


Het Tilburgs Vocaal Ensemble (TVE) is opgericht in 1970 als kamerkoor van de toenmalige Tilburgse Dans- en Muziekschool (het huidige Factorium) en heeft vanaf 1988 de juridische status van een zelfstandige vereniging. Het TVE neemt een vooraanstaande plaats in binnen het muziekleven van de regio Tilburg. Ongeveer 25 zangers en zangeressen (een aantal dat nodig is om een breed en veelzijdig programma van koorwerken te realiseren), allen met een gedegen muzikale basis, maken deel uit van het ensemble. Het koor streeft naar continuïteit in zijn samenstelling, maar voor de uitvoering van grotere werken kan een beroep worden gedaan op een vaste kern van gastzangers, of wordt samenwerking gezocht met een ander koor.

Een bijzonder accent ligt op het stijlgetrouw en expressief uitvoeren van muziek uit alle periodes.

Het ensemble legt zich daarnaast toe op het a capella uitvoeren van werken uit de gehele muziekliteratuur.

Een speciale plaats wordt daarbij ingeruimd voor het uitvoeren van composities van hedendaagse Brabantse componisten. De uitvoeringen worden veelal op eigen financieel risico gerealiseerd. Ook verzorgt het koor steeds vaker uitvoeringen op uitnodiging van derden. Indien daartoe uitgenodigd, werkt het koor ook mee aan de muzikale omlijsting van evenementen van bedrijven, instellingen en particulieren.

Ramon van den Boom
Ramon van den Boom

Ramon van den Boom (Tilburg, 1974) studeerde aan het Brabants Conservatorium, waar hij de opleiding koordirectie voltooide bij Martien van Woerkum en Hoite Pruiksma.
Daarnaast behaalde hij het diploma klavecimbel bij Cynthia Wilson en Rémy Syrier.

Verder volgde hij onder meer lessen zang, orkestdirectie, orgel en basso continuospel. Hij bekwaamde zich verder tot dirigent onder leiding van Louis Buskens. Sinds augustus 2006 heeft Ramon van den Boom de muzikale leiding van het Tilburgs Vocaal Ensemble. Hij was vanaf 1999 tot april 2007 als dirigent verbonden aan het Eindhovens Kamerkoor, waarmee hij onder andere de Johannes Passion en Magnificat van Bach heeft uitgevoerd.

Verder is hij sinds 2001 dirigent van het Hasselts Gemengd Kapelle Koor uit Tiburg. Een bijzondere ervaring met dit koor was de uitvoering van Rossini’s Petite Messe Solenelle.
Ramon werkte een aantal jaren op het Fontys Conservatorium als docent ensembleleiding en dirigent van de koorklas en was tot voor kort als dirigent verbonden aan het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium.

Sinds enige jaren is hij nauw betrokken bij de opleidingen voor amateur-koordirigenten van de Kunstbalie (voorheen Centrum Voor Amateurkunst Noord-Brabant). Vanaf november 2006 is hij daar tevens werkzaam als consulent vocale muziek.
Als klavecinist trad Ramon op als solist en als basso-continuospeler werkte hij samen met talloze vocale en instrumentale ensembles.