Consort of Voices: Back2Bach
Programma rond het Klavierbüchlein für Anna Magdalena Bach

zaterdag 19 januari | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Consort of Voices

Intieme muziek uit het Klavierbüchlein voor Anna Magdalena Bach (1725)

Anna Magdalena huwde in 1721 met Bach, anderhalf jaar na het overlijden van diens eerste vrouw Maria Barbara. Bach starte in 1722 met het samenstellen van een Klavierbüchlein, waarschijnlijk met als doel haar vaardigheden op het klavecimbel of klavechord te verbeteren.

In dit concert presenteert Consort of Voices in duo-bezetting een selectie uit dit unieke klavierboekje en wordt ook muziek van Carl Philipp Emanuel Bach uitgevoerd, zoals enkele liederen in de meer Empfindsame stijl en een klaviersonate.

Marlotte van’t Hoff zingt koralen en aria’s, waaronder het beroemde Schlümmert ein, ihr matten Augen. André Poortvliet begeleidt haar op klavecimbel en speelt een aantal solowerken van J.S. Bach.

Marlotte van 't Hoff
Marlotte van ‘t Hoff

Consort of Voices, een vocaal en instrumentaal ensemble voor barokmuziek, is in 2010 opgericht. Onze historisch geïnformeerde aanpak houdt in dat we ons bij het vertolken van de muziek verdiepen in de muziekpraktijk van de barok. Studie van zangtechniek, speelstijl, muzieknotatie, muziektheorie en oude instrumenten zijn daarbij belangrijke onderdelen van het artistieke proces. Uitgangspunten voor onze uitvoeringen zijn onder andere enkelvoudige vocale bezettingen (OVPP: One Voice Per Part) en gebruik van historische instrumenten of kopieën daarvan. 

Consort of Voices gaf sinds haar oprichting succesvolle concerten in historische kerken in Zeeland met cantates van Bach, Bruhns, Telemann en Weckmann, Buxtehude’s Membra Jesu Nostri, oratorium Jeptha van Carissimi, madrigalen van Monteverdi en songs en odes van Byrd, Dowland, Blow en Purcell. 
Vanaf 2012 gingen ook enkele projecten met kamermuziek in première, zoals ‘La Chambre du Roi’ (muziek van Hotteterre, Couperin, Philidor, Marais en Forqueray) en ‘Bei Bach zu Hause’ (het Notenbüchlein van J.S. Bach).

Consort of Voices (*2010) wil haar publiek verrassen en ontroeren met de mooiste muziek uit de barok.
Hierbij is een historisch geïnformeerde aanpak richtinggevend, maar nooit een doel op zich. Consort of Voices werkt op projectbasis. Per project staat een componist of bepaald thema centraal op basis waarvan een programma wordt samengesteld en instrumentalisten en zangers worden uitgenodigd.