Bevrijdingsconcert: Te Deum Laudamus
Te Deum Charpentier/Lully/Campra door koor & orkest

zaterdag 18 september | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor


Guillaume-Gabriel Nivers (Parijs, c 1632-1714) was een Franse organist, componist en theoreticus. Zijn orgelwerken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de muziek voor het instrument. Vanaf zijn Premier Livre d’orgue bracht Nivers volledig de gevarieerde kleuringsmogelijkheden van het Franse orgel tot uiting in zijn muziek, contrasterend met de strenge polyfonie van zijn voorgangers.

Nivers werd geboren in een welvarende Parijse familie: zijn vader was een fermier générale (belastingontvanger) voor de bisschop. In de vroege jaren 1650 werd Nivers organist van Saint-Sulpice, een functie die hij zou behouden tot 1702.

Tijdens zijn leven stond Nivers niet alleen hoog aangeschreven als organist en componist, maar ook als muziektheoreticus. Zijn verhandeling over compositie (Traité de la composition de musique, 1667) was ook buiten Frankrijk tot in de 18e eeuw bekend.

Nivers componeerde verschillende religieuze vocale werken en publiceerde drie orgelboeken (1665, 1667, 1675) met meer dan 200 stukken. Ze omvatten suites in alle oude (kerkelijke) modi, een mis, hymnen en zettingen van Deo Gratias en Te Deum. Verschillende theoretische verhandelingen van Nivers zijn bewaard gebleven. Het blijven nuttige bronnen voor kennis van zowel de muziektheorie als de praktijk van zijn tijd.

Marc-Antoine Charpentier (Parijs, 1643-1704) was een Frans componist. Hij was een leerling van Giacomo Carissimi in Rome. Na zijn terugkeer in Parijs werd hij privé-componist voor Maria van Guise (tot haar dood in 1688) en componeerde later voor de Comédie Française, waar hij samenwerkte met Molière. De samenwerking met de toneelgroep ging nog geruime tijd door na Molières dood in 1673. Rond 1688 werd Charpentier componist voor de jezuïeten en in 1698 kapelmeester van de Sainte-Chapelle.

Naast twee opera’s en diverse toneelmuzieken schreef Charpentier veel kerkmuziek, onder meer tien missen, een requiem en andere liturgische muziek met instrumentale begeleiding, variërend van enkele instrumenten tot volledig orkest. De Prélude van zijn Te Deum in D groot voor solisten, koor en orkest fungeert sinds jaar en dag voor vele Europese televisiekijkers als herkenningsmelodie van Eurovisie-uitzendingen. De melodie was ook de basis voor de Eurovisiemars voor harmonieorkest. Dit Te Deum componeerde Charpentier ter ere van de Vrede van Nijmegen in 1678 en is mogelijk voor het eerst opgevoerd in de Sint-Stevenskerk.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor