Bevrijdingsconcert – Te Deum
Bevrijding van Eindhoven

zaterdag 19 september | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Bevrijding Eindhoven 18 sept 1944

Attentie: Voor dit concerten werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor


Te Deum (de eerste twee woorden van Te Deum laudamus, Latijn voor “Wij loven U, O God”) is een hymne op basis van de Bijbel, die in de liturgie van de christelijke kerken gebruikt wordt. De lofzang is ontstaan rond het jaar 400 n.Chr., gesteld in ritmisch proza en wordt tegenwoordig toegeschreven aan Nicetas van Remesiana. Legendarisch is het verhaal dat bisschop Ambrosius van Milaan deze tekst in beurtzang met Augustinus zou hebben gezongen ter gelegenheid van diens doop. Het Te Deum wordt daarom ook wel de Ambrosiaanse lofzang genoemd.

Bij plechtige dankdiensten, na processies en bij liturgische diensten voor de vorst(in), wordt nog vaak het Te Deum gezongen. Tijdens het ancien régime gebeurde dat ook aan het slot van een triomfantelijke intocht, nadat een veldheer een stad had ingenomen.

Het accent in deze muzikale viering ligt niet alleen op het feestelijke maar ook op de dankbaarheid dat de duistere tijden voorbij zijn. Een historische gebeurtenis voor onze stad Eindhoven is de bevrijding op 18 september 1944 die nog steeds elk jaar wordt gevierd en herdacht.

Het verbinden van muziek met de lokale Eindhovense gebeurtenissen is een van de doelstellingen van de stichting Collegium Musicum Eindhoven. De bevrijding van Eindhoven is zo’n gebeurtenis bij uitstek, waarin muziek verbindend werkt in een tijd waarin vredig samenleven niet altijd vanzelfsprekend is.

De Latijnse tekst, vandaag te horen in een zetting voor koor en orgel van Louis Marchand, is dikwijls gearrangeerd voor koor en orkest, onder andere door Joseph Haydn (tweemaal), Wolfgang Amadeus Mozart, Hector Berlioz, Jean-Baptiste Lully, Anton Bruckner, Giuseppe Verdi in zijn (Quattro pezzi sacri) en Marc-Antoine Charpentier.

In de Anglicaanse kerk werd de Latijnse tekst in het Engels vertaald en klinkt het Te Deum in combinatie met het Jubilate na de eerste en tweede lezing in de morgendienst. Er bestaan veel composities voor deze uiting van het Te Deum uit vele tijdsperioden van Henry Purcell, John Rutter (2×), Herbert Sumsion en Charles Villiers Stanford (2x) en nog veel andere Engelse componisten, waaronder ook Georg Friedrich Händel (3×) en William Walton, deze laatste ter gelegenheid van de kroning van koningin Elizabeth. Benjamin Britten schreef er ook twee: Te Deum en Festival Te Deum.


Attentie: Voor dit concerten werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor