Brabant Koor en Kamerata-Zuid o.l.v. Frank Adams

zaterdag 15 december | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

Sopraan Heleen Bongenaar begon haar muzikale opleiding op haar 12e bij koorschool Senta o.l.v. Sylvia van der Vinne.

Na een jaar begon Heleen ook met zanglessen bij Sylvia.

Heleen Bongenaar
Heleen Bongenaar

Vanaf haar 17e heeft Heleen deelgenomen aan diverse concoursen waaronder het Prinses Christina Concours, de Prix Dominique en Euregio Vokal Wettbewerb. Daarbij won ze diverse prijzen.

Momenteel studeert Heleen aan het Conservatorium in Den Haag bij Noa Frenkel, Peter Kooij, Robin Blaze en Dorothee Mields. Heleen heeft in haar jonge carrière al gewerkt met diverse grote dirigenten waaronder Philippe Herreweghe, Ton Koopman en Daniel Reuss. Ze zingt daarnaast regelmatig als soliste in oratoriumwerken en barok-opera’s.

Klaartje van Veen, mezzosopraan

Klaartje van Veen (Jostijn Ligtvoet fotografie)
Klaartje van Veen (Jostijn Ligtvoet fotografie)

Als zangeres opgeleid aan het conservatorium van Tilburg, Maastricht en de Gutenberg Universiteit in Mainz door o.a. Claudia Eder, treedt Klaartje van Veen al vanaf haar 15e jaar solistisch op in binnen- en buitenland met repertoire wat zich beweegt tussen liedkunst, oratorium & opera en van de barok tot hedendaagse klassieke muziek, jazz en musical; eerst als sopraan, nu als alt/mezzo, waarbij haar warme stem, overtuigingskracht en podium presence steeds weten te overtuigen.

 

Strijkorkest Kamerata Zuid maakt klassieke muziek voor een breed publiek. De muziek van NU is veel belangrijker geworden. Door een samenwerking aan te gaan met de artiesten van NU werkt Kamerata Zuid aan een nieuw eigentijds klassiek genre wat ook een jong publiek aanspreekt. Klassieke muziek uit het museum halen en toegankelijk maken voor een breed publiek, dat is hun missie!

Kamerata Zuid (Jostijn Ligtvoet Fotografie)
Kamerata Zuid (Jostijn Ligtvoet Fotografie)

Het orkest van Kamerata Zuid, onder leiding van de gepassioneerde dirigent Frank Adams, bestaat uit 20 zeer getalenteerde, professionele topmusici.

Voor ieder muzikaal project wordt steeds een programma en orkest op maat gecreëerd. De kracht van het orkest zit in het hebben van een open mind én de passie om mens en muziek met elkaar te verbinden.

Kijk voor meer informatie op www.kameratazuid.nl

Frank Adams
Frank Adams

Dirigent Frank Adams prijst zich gelukkig tijdens zijn opleiding te hebben mogen werken met zowel Etienne Siebens, Otto Tausk en Jorma Panula. Adams maakte voor zijn afstudeerproject aan het Conservatorium van Utrecht in samenwerking met de operaklas een eigentijdse productie van Mozart’s ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Cosi fan Tutte’ en ‘Don Giovanni’, die door de jury met veel lof werd ontvangen. Tijdens zijn studie deed Adams masterclasses bij orkesten als Holland Symfonia, het Russisch Staatsorkest in Moskou en het Bulgaars Staatsorkest uit Ruse, en werd na zijn afstuderen gecoacht door Etienne Siebens en Wim Witteman. Voor zijn werk ontving hij de Brabant Cultuurprijs 2018.

De basis voor het uitvoeren van klassieke muziek heeft Adams gevonden in de uitvoeringspraktijk van de 18e eeuw (de eeuw van de verlichting), in de overtuiging dat kennis en visie op deze uitvoeringspraktijk essentieel is voor het uitvoeren van het hele muziekrepertoire. In 2016 behaalde hij zijn universitaire mastertitel aan de Universiteit van Utrecht. Adams kreeg de unieke kans om de complete Beethoven symfonieëncyclus te bestuderen bij Frans Brüggen met zijn Orkest van de 18e Eeuw.

Adams is artistiek leider/chef-dirigent van Kamerata Zuid, het nieuwe professionele kamerorkest van de stad Tilburg. Hij dirigeerde afgelopen jaren een keur aan uiteenlopende orkesten in binnen- en buitenland. 

Brabant Koor

Brabant Koor voert sinds het oprichtingsjaar 1981 klassieke en hedendaagse koorwerken uit op hoog niveau en is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande concertkoren van Nederland.

Het koor is samengesteld uit zowel geschoolde amateurs als zangers met een professionele achtergrond uit geheel Noord-Brabant en omstreken.

De artistieke verantwoordelijkheid is in handen van Louis Buskens, hoofdvak-docent koordirectie aan de conservatoria van Groningen en Tilburg. Tijdens repetitieweekenden wordt hij ondersteund door repetitor Ben Martin Weijand.

Brabant Koor heeft met veel succes de meest uiteenlopende koorwerken uitgevoerd onder leiding van vele vermaarde dirigenten uit binnen- en buitenland. Naast de bekendere, grote koorwerken wordt daarbij het vernieuwende repertoire niet geschuwd. Brabant Koor kent een projectmatige werkwijze, wat inhoudt dat het per project op basis van audities wordt geformeerd. Elk project omvat een compacte repetitie-periode en één of meerdere concerten.

Brabant Koor wordt gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant.

www.brabantkoor.nl