Bron Saxofoonkwartet
Bron Saxofoonkwartet

zaterdag 08 september | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

Het Bron saxofoonkwartet werd in 2016 in Tilburg opgericht. De 4 musici studeerden allen aan het Conservatorium van deze stad bij Andreas van Zoelen (lid van het wereldberoemde Raschèr Saxofoon Kwartet). Ze spelen allemaal op oude instrumenten en mondstukken (gebouwd tussen 1929 en 1954) van het Amerikaanse merk Buescher, vanwege hun gezamenlijke passie voor de saxofoonpionier Sigurd Raschèr. De naam van het kwartet is gekozen omdat zij geïnspireerd zijn geraakt door het originele geluid van Adolphe Sax.

Het is voor alle leden van het kwartet belangrijk om een nieuw en kleurrijk geluid te laten horen binnen het landschap van de saxofoonkwartetten. Een homogene klank waarmee het kwartet het geluid van de saxofoon in al zijn facetten kan laten horen.

In haar programma’s wil het kwartet het oude zo veel mogelijk met het nieuwe combineren. Dit gebeurt onder andere door het geluid van hun oude saxofoons te blijven ontwikkelen tot iets nog ongehoords en door hun repertoire: combinaties van oude en nieuwe composities.

Het programma voor dit concert bestaat uit een combinatie van oude meesters en nieuwe componisten, met onder andere werk van Johann Sebastian Bach, Béla Bartók en Fabian Müller. Ook brengen zij nieuw werk, speciaal voor het kwartet geschreven.

Het BRON Saxofoonkwartet hoopt als ensemble het beeld van de klassieke saxofoon te versterken en bij het publiek waardering los te maken voor het instrument in al haar facetten.

In 2016 won BRON de Fontys Toonzaal Kamermuziekwedstrijd. In 2018 was het kwartet te gast bij het World Saxophone Congress in Zagreb.