Charlie Parker door Het Orgel Trio
Jazztrio speelt in de Cathrien

zaterdag 07 april | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Het Orgel Trio

HOT (Het Orgel Trio)

“Bird & Beyond”

met om 14:25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns

Jazz op het orgel? Het Orgel Trio (HOT) bewijst dat het kan en laat de indrukwekkende geluidsfabriek bulderen, schuren en zinderen met een programma waarin herkenning en avontuur hand in hand gaan. Ze duiken enthousiast en tegelijk onorthodox op de muziek van jazzgrootmeester Charlie ‘Bird’ Parker.

Orgelpedaaltonen vullen de hele kerk, een weemoedig echoënde altklarinet uit de verte en het sonore geluid van een bassnaar direct naast je stoel….HOT bespeelt met haar repertoire voortdurend de ruimte. De weldadige galm van de kerk wordt optimaal benut voor gedragen stukken die langzaam naar grote hoogten opklimmen. De instrumentalisten bewegen zelf ook, op zo’n manier dat het lijkt of de ruimte zelf in beweging komt. Ritmische stukken leiden tot klankwatervallen en zorgen voor een prachtig contrast. Drie ras improvisatoren laten horen dat elk muzikaal moment op iedere plek weer een andere glans krijgt. En een kerk is hiervoor natuurlijk de plek bij uitstek!

Het Orgel Trio
Het Orgel Trio

Steven Kamperman (altklarinet, sopraansaxofoon)

In 1998 deed klarinettist en componist Steven Kamperman (1970) de prestigieuze Nederlandse ‘VIP-tour’ met zijn band 1 Step 7 Seas, gevolgd door een tour met optredens op het SJU Jazz Festival (1999) en North Sea Jazz Festival (2000). In 2002 richtte hij samen met de Turkse zanger Behsat Üvez het Turks-Nederlandse wereld-improvisatie ensemble Baraná op, resulterend in 10 jaar durende intense samenwerking en 6 veelgeprezen cd’s. Baraná trad in verschillende formaties op van Mexico tot Siberië. Sinds 2012 treedt Kamperman op met zijn eigen Steven Kamperman Trio dat verbanden legt tussen moderne, oude, oosterse en westerse modale muziek, en in duo met de beroemde Franse draailierspeler Valentin Clastrier. In 2013 was een concert in de Nicolaïkerk in Utrecht aanleiding om samen met organist Berry van Berkum en contrabassist Dion Nijland HOT (Het Orgel Trio) op te richten en een cd met bewerkingen van composities van Charlie Parker uit te brengen. Als componist voor andere ensembles schreef hij verschillende strijktrio’s en in 2015 de veel geprezen opera Roodhapje voor Holland Opera, die viersterrenrecensies ontving in de Volkskrant, NRC en De Theaterkrant.

Dion Nijland (contrabas)

Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Naast zijn activiteiten met HOT (Het Orgel Trio) maakt hij momenteel deel uit van Dimami, De Bende van Drie, Vanbinsbergen Playstation, Ad Colen’s A Bird’s Eye View, De Utrechtse Jazz Archipel en The Chronometer’s Orchestra. In 2006 nam Dimami deel aan The Young VIPs Tour. Dion componeerde alle muziek voor deze tour en het concert in Het Bimhuis verscheen op cd en kreeg in NRC een 4 sterren-recensie. Gedurende 10 jaar maakte Dion deel uit van Talking Cows, een veel geprezen Nederlands jazzkwartet. Met diverse groepen speelde hij in Frankrijk, Duitsland, Chili, Bolivia, Irak, Turkije, India, Portugal en de VS. In 2006 nam hij deel aan de muziektheatervoorstelling Brel van Theatergroep Oostpool, met Jeroen Willems in de hoofdrol. In 2009 speelde hij met Het RO-Theater in het toneelstuk Woyzeck en kort daarna deed hij een grote tournee met het dansgezelschap Station Zuid. Als contrabas-improvisator was hij in 2009 ‘musician in residence’ in zijn woonplaats Utrecht, evenals in Nijmegen in 2011. Dion is sinds 2013 hoofdvakdocent contrabas aan het ArtEZ-Conservatorium in Arnhem.

Berry van Berkum (orgel)

Berry van Berkum (1960) studeerde orgel, improvisatie en piano aan het Conservatorium van Arnhem, respectievelijk bij Bert Matter en Jacques Hendriks. Hij nam deel aan masterclasses van Harald Vogel (BRD) en Louis Thiry (F) en zette zijn improvisatiestudie voort bij Bert van den Brink en Jan Welmers. Hij studeerde compositie bij Andries van Rossem en Klaas de Vries. Berry van Berkum won prijzen op internationale orgelconcoursen, waaronder het Dollard Festival (BRD) en heeft muziek opgenomen van Messiaen, Welmers, Bach en anderen voor radio en CD. Hij is een bekende solist en (jazz) improvisator in binnen- en buitenland. Hij werd in 1990 benoemd tot organist van de kerk van Antonius van Padua in Nijmegen en is sinds mei 2011 organist van de Nicolaïkerk in Utrecht.

 

 

14.25 uur: Concert op de Philipsbeiaard door stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns

Amerikaanse Jazz Muziek       (Arrangementen:  Rosemarie Seuntiëns) 

  • Over the Rainbow   H. Arlen (1905-1986)
  • Misty   E. Garner (1923-1977)
  • Ain’t she sweet   M. Ager (1893-1979) 
  • Smoke get in your eyes J. Kern (1885-1945)
  • Mood Indigo   D. Ellington (1899-1974) 
  • Moonlight Serenade   G. Miller (1904-1949)
  • Basin Street Blues   L Amstrong (1901-1971) 
  • Tuxedo Junction   G. Miller (1904-1949)
  • Take Five   P. Desmond (1924-1977)