Food for the Soul
Donateursconcert: beiaard, orgel en koormuziek

zaterdag 14 januari | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Rihards Dubra

Het donateursconcert is ons jaarlijkse bedankje aan iedereen die onze concertserie een extra financiële ondersteuning biedt. Voor onze donateurs is dit concert gratis toegankelijk op vertoon van hun uitnodiging.

Rihards Dubra (1964, Riga/Letland) studeerde muziek en compositie in Jūrmala, daarna aan Emīls Dārziņš College of Music en haalde in 1996 zijn master’s degree aan het Letland Staats Conservatorium. Naast leraar harmonieleer en compositie is hij organist en cantor van de Heilige Maria Magdalena kerk te Riga. Alszodanig is hij zeer betrokken op orgel, de liturgie en de sacrale muziek. Hij schrijft in meerdere stijlen waaronder minimal music, Gregoriaans, Renaissance. Al zijn werken, instrumentaal of vocaal, hebben een spirituele lading. Zijn vocale en instrumentale werken worden gezongen en gespeeld op internationale festivals. In 2003 kreeg hij de Letland Grote Muziek Prijs voor zijn Te Deum. Samen met o.a. Vasks en Pärt wordt hij gezien als vertegenwoordiger van de ‘Sacred Minimal Music’ die zich vooral in de baltische staten laat zien. Geënt op de minimal music van midden 20-e eeuw met o.a. Steve Reich en Philip Glass richt deze stroming zich niet op snelle ritmische herhalingen maar meer op langzame en kleine harmonische ontwikkelingen in de sacrale muziek.

‘Most people today no longer possess beliefs, love and ideals. The spiritual dimension has been lost. My intention is to provide food for the soul and this is what I preach in my works’. Dit citaat van Pēteris Vasks typeert ook het Pater Noster – een van de meest populaire werken van zijn hand. Vasks (1946, Letland) werd geboren als zoon van een bekende pastor. Hij studeerde compositie en contrabas aan het Emīls Dārziņš Music School in Riga. Hij zette zijn studies voort in Litouwen, bracht zijn militaire dienst door in het Russische leger om daarna in meerdere symfonie- en kamerorkesten te spelen. Al op zijn tiende componeerde Vasks een vrijheidsstrijderslied als reactie op het uit huis verbannen en naar detentie kampen sturen van medeburgers. Niet verwonderlijk dat hij, steeds dicht bij zijn eigen overtuiging blijvend, tijdens het Sovjet regime leed onder de repressie van de Russische culturele doctrine. Na de val van de muur verspreidde zijn muziek zich echter snel. Samen met Dubra is hij een warm pleitbezorger van de koorzang die nog jaarlijks in stadions in groten getale (wel tienduizenden) plaatsvindt. Vasks en Dubra waren afgelopen september betrokken bij de 1st International Baltic Sea Choir Competition waar Pēteris Vasks juryvoorzitter was, en het verplichte werk werd gecompeerd door Rihards Dubra.

Fred Vonk (1954) studeerde orgel bij Maurice Pirenne en schoolmuziek aan het Conservatorium Tilburg. Van 1986 tot 2001 was hij koorleider van de Eindhovense Studenten Kapel. Hij is tevens mede-oprichter en bestuurslid geweest van diverse Orgelstichtingen in Noord-Brabant.
Van 2001 tot 2013 was hij als organist–dirigent, naast Ruud Huijbregts, werkzaam aan de Stadskerk St. Cathrien te Eindhoven. Op latere leeftijd studeerde hij theologie in Tilburg. Fred Vonk werkte als docent muziek aan diverse scholen en is tot op heden docent godsdienst / levensbeschouwing aan de Fontys Hogeschool Kind & Educatie PABO Eindhoven. Als componist schreef hij vele bewerkingen van gezangen en psalmen voor koor en orgel. Ook schreef hij vele liederen, waaronder ook liederen met tekst van Huub Oosterhuis en Geurt Baerends. Voor het koor Capella Vesperale schreef hij enkele gebedszettingen die nog steeds worden gezongen in de vespers in de Stadskerk St. Cathrien. In dit concert kunt u luisteren naar ‘Reges Tharsis’ voor orgel en een nieuwe koorzetting van ‘Verbum caro factum est’.