Donateursconcert
Vocaal Ensemble MUSA o.l.v. Peter Dijkstra

zaterdag 12 januari | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Vocaal Ensemble MUSA (Jostijn Ligtvoet Fotografie)

Dit concert is gratis voor donateurs van Muziek in de Cathrien op vertoon van hun uitnodiging.

WORD NU DONATEUR

Vocaal Ensemble MUSA gaat in dit programma het avontuur aan om één van de meest overweldigende werken van Alfred Schnittke uit te voeren.

Boete en de verlossing na dit aardse bestaan vormen krachtenveld en tegelijk de uitersten in het aardse leven. In zijn boetepsalmen daagt Schnittke uitvoerenden uit om deze uitersten aan het publiek te tonen. Een rijk klankenpalet gekoppeld aan eeuwenoude teksten levert een aangrijpend, imposant en tegelijk intiem werk op.

Peter Dijkstra herneemt met dit werk een programmering van mei/juni 2014. Toen werden zeven van de twaalf delen uitgevoerd. Hij vervult een wens van het koor en zichzelf om deze psalmen integraal aan het publiek te presenteren.

De meerstemmigheid, klankkleur en expressies tonen de luisteraar slechts een glimp van wat de componist in leven heeft geïnspireerd tot wat zomaar zijn ‘magnum opus’ genoemd kan worden.


Vocaal Ensemble MUSA
Vocaal Ensemble MUSA

Vocaal Ensemble MUSA is opgericht in 2005 en bestaat uit ambitieuze zangers die graag nieuwe muzikale uitdagingen aangaan.

Om dat te realiseren zorgt MUSA voor een omgeving waarin op hoog niveau muziek wordt gemaakt. Kwaliteit, intensiteit en enthousiasme staan daarbij centraal. De artistieke leiding van MUSA ligt in handen van oprichter Peter Dijkstra.

MUSA brengt met gevarieerde programma’s hoogtepunten uit de koorliteratuur ten gehore. Dit wordt afgewisseld met projecten waarin composities te horen zijn die maar zelden worden uitgevoerd of zelfs een première zijn, zoals de composities die speciaal voor MUSA geschreven werden door Jeppe Moulijn, Joost Kleppe en Ed de Boer.

MUSA werkt regelmatig samen met professionele musici en orkesten. Zo werd er in de afgelopen jaren o.a. samengewerkt met zangers van het Nederlands Kamerkoor, met Lucia Swarts (cello) en Leo van Doeselaar (orgel), van de Nederlandse Bachvereniging. Ook werkte MUSA samen met slagwerkstudenten van het Koninklijk Conservatorium, met het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck en het Symfonieorkest van het Prins Claus Conservatorium.

In december 2012 was MUSA samen met NEOS Brass en organist Berry van Berkum live te horen op de radio tijdens het jaarlijkse kerstconcert dat Radio4 voor zijn luisteraars organiseert. Ook in 2013 werkte MUSA mee aan het kerstconcert van Radio 4. In 2015 vierde MUSA met de uitvoering van Bachs Hohe Messe op feestelijke wijze zijn 10-jarig bestaan.

Op 26 april 2017 werkte MUSA mee aan het Koningsnachtconcert met Patrick Watson en het Concertgebouworkest in het Concertgebouw in Amsterdam. Op 13 oktober 2017 voerde MUSA op de jaarlijkse Hart en Zieldag van NPO Radio 4 in muziekcentrum Vredenburg een aantal muziekstukken uit.


Peter Dijkstra (foto Astrid Ackermann)
Peter Dijkstra (foto Astrid Ackermann)

Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma’s summa cum laude met onderscheiding. Tijdens zijn studie deed hij veel ervaring op met professionele ensembles. Zo was hij o.a. assistentdirigent van het Groot Omroepkoor in 2000-2001. Met de toekenning van de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten in 2002 en het winnen van de eerste prijs van de Eric Ericson Award 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet.

In 2005 werd Peter Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks, en onder zijn leiding ontwikkelde dit koor zich tot een internationaal gewaardeerd vocaal ensemble. Inmiddels is het koor jaarlijks te gast bij de festivals in Luzern en Salzburg, en treedt het op met orkesten als de Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker, het Concertgebouworkest en de Sächsische Staatskapelle Dresden. In september 2007 werd Dijkstra aangesteld als chefdirigent van het Zweeds Radiokoor, en trad daarmee in de voetsporen van de legendaire Eric Ericson. Na een lange periode als eerste gastdirigent werd Dijkstra in september 2015 chefdirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Als gastdirigent is Dijkstra actief bij vele gerenommeerde professionele koren in Europa, zoals het RIAS Kammerchor Berlijn, het Norske Solist Kor, het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Collegium Vocale Gent. Hij wordt alom gezien als een specialist op het gebied van vocale muziek, en voelt zich thuis in een breed spectrum aan muziekstijlen. Zijn interpretaties van de grote oratoria van Mozart, Handel en Bach werden in Duitsland zeer geroemd, en onder het label BR Klassik zijn vele van deze werken op cd verschenen. Zijn cd’s werden meermaals met prijzen bekroond, en in 2014 ontving het Chor des Bayerischen Rundfunks de ECHO Klassik voor het Beste Ensemble. Recentelijk ontving zijn Pärt-portret met het Chor des Bayerischen Rundfunks onder het BR-Klassik-label een 10 in Luister, en in 2015 werd ditzelfde ensemble gelauwerd met de Bayerischer Staatspreis für Musik.

Ook bij gerenommeerde orkesten is Dijkstra een graag geziene gast. Hij werd als gastdirigent uitgenodigd bij o.a. het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Kammerorchester, Norwegian Chamber Orchestra, Deutsche Symphonieorchester Berlin, het Swedish Radio Orchestra, het Japan Philharmonic Orchestra en in Nederland bij o.a. het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Residentie Orkest. Een speciaal oogmerk richt Dijkstra op het werken met barokorkesten als Concerto Köln, Akademie fur Alte Musik Berlin en Belgian Barockorchestra BROCK.

Dijkstra zet zich speciaal in voor de verbinding tussen de professionele muziekpraktijk en de amateurwereld. Hij werkt graag met amateurensembles, en is artistiek leider van vocaal ensemble MUSA (www.musa.nu) en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents (www.thegents.nl). Daarnaast engageert hij zich voor de jonge generatie dirigenten en geeft regelmatig masterclasses, o.a. bij het Dirigentenforum des Deutschen Musikrates, de Lund International Conductingmasterclass en het Dirigentenforum des Chores des Bayerischen Rundfunks.

Peter Dijkstra is erelid van de Royal Swedish Academy of Music. In 2013 werd hem het Gouden Viooltje toegekend, een prijs voor internationaal gerenommeerde musici uit Noord-Nederland, en in 2014 won hij de Eugen Jochum prijs.