De 19e-eeuwse Parijse salon
Ad van Sleuwen en Matty Huyts spelen Franse muziek

zaterdag 13 april | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

Helaas associeert men het harmonium in ons land slechts met populaire transcripties of met kwezelachtige sentimenten. In Frankrijk en Duitsland daarentegen kende men wel degelijk een boeiende harmoniumcultuur. Componisten als Guilmant en Vierne schreven prachtige muziek voor het Franse drukwindharmonium. Zelfs de anti-romantische Stravinsky schreef een kort koraal voor harmonium (à la mémoire de Debussy), dat als voorstudie zou dienen voor de Symphonieën voor blazers. Diverse componisten hebben speciaal voor het harmonium geschreven, onder anderen Jacques-Nicolas Lemmens, Alphonse Mailly, Joseph Jongen, Alexandre Guilmant, Georges Bizet, Sigfrid Karg-Elert en César Franck.

Jean Sibelius, Arnold Schönberg en Antonin Dvorak gebruikten het soms in kamermuzikale bezettingen. Gustav Mahler gaf het instrument een plaats in het symfonieorkest. Gioacchino Rossini ontwikkelde een zeer interessant en indrukwekkend geluid door in zijn Petite Messe Solennelle (1863) de solisten en het koor te laten begeleiden door een harmonium en een piano.

Ad van Sleuwen
Ad van Sleuwen

Ad van Sleuwen studeerde aan het Brabants Conservatorium de hoofdvakken Piano bij Gérard van Blerk, Theorie der Muziek bij Jan van Dijk en Orgel bij Hub. Houët. Verdere verdieping vindt hij later bij Luigi Tagliavini, Ewald Kooiman en Ton Koopman. Ad van Sleuwen was tot 1 september 2015 docent Orgel, Muziekgeschiedenis, Uitvoeringspraktijk en Theoretische vakken aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Publicaties over orgelhistorische zaken samen met Frans Jespers. De klank van historische orgels zet hij op een vijftiental cd’s. Verder geeft hij concerten in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Rusland, Oostenrijk, Italië en Zuid-Afrika. Op 18 april 2015 werd hij benoemd tot honorair stadsorganist van Hilvarenbeek.

Matty Huyts
Matty Huyts

Matty Huyts, geboren in Schinnen, studeerde hoofdvak piano bij Jo Dusseldorp aan het conservatorium van Maastricht, waar hij in 1979 cum laude afstudeerde. Met een speciale beurs van het ministerie van WVC vervolgde hij zijn studie in de Meisterklasse van de beroemde pianist Paul Badura-Skoda in Essen.

Daarna volgde hij een specialistische opleiding voor begeleiding en kamermuziek bij Gérard van Blerk aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Matty Huyts werkte samen met zangers als John Bröcheler, Harry Peeters, Marie-Cécile Moerdijk, Asia Albrzykowska, Claudia Patacca en Marijana Mijanovic, en begeleidde jarenlang operaklassen in Maastricht en diverse koren in de regio Eindhoven, waaronder De Roostenzangers en het Philips Philharmonisch Koor.

 

Van 1992-1998 was Matty Huyts vaste begeleider van Marco Bakker, met wie hij behalve op de Nederlandse en Belgische podia concerteerde op de Nederlandse Antillen en in Spanje. Sinds 1995 vormt hij een pianoduo met zijn jongste broer Paul, met wie hij o.a. optrad in Muziekcentrum Eindhoven in een recital met werk voor 2 piano’s.

Verder is hij aktief als kamermusicus in diverse ensembles. Naast zijn docentschap aan de Veldhovense muziekschool Art4U is hij aktief als repetitor/begeleider van jonge talentvolle solisten bij audities en concoursen. In 2014 begeleiddde hij een Masterclass gegeven door Maarten Koningsberger (liederen Schubert) en in 2016 een masterclass met Charlotte Margiono (aria’s en ensembles Mozart opera’s).