Hedendaags Kerstconcert: Koor Muziek Nu & CoMA Eindhoven
‘O Kerstnacht…: De pastorale. Een ander kerstconcert.’

zaterdag 21 december | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

‘De Pastorale’ is de vierde editie van kerstconcerten in de serie ‘O Kerstnacht…’ van Stichting Muziek Nu. De stichting verbindt zoals altijd bekend repertoire (o.a. John Rutter en Hector Berlioz) met splinternieuwe composities van Arjan van Baest en Evert van Merode. Laat u verrassen door een bonte mix van stijlen waarin niets zeker is.

In deze editie hoort u naast het koor van Muziek Nu en sopraansolist Rianne Wilbers ook het levendige ensemble CoMA Eindhoven. De naam ‘Contemporary Music for All’ geeft al weg dat zij moderne klassieke muziek toegankelijk maken voor een groot publiek. En voor wie dit alles teveel is, is er altijd nog de vertrouwde stem van spreekstalmeester Frans Ellenbroek die ons in dit alles op pastorale wijze zal bijstaan. Ga op 21 december met de herders mee op weg naar Kerstmis!

Stichting Muziek Nu is opgericht door Evert van Merode en Arjan van Baest met het doel om nieuwe muziek op een speelse en fantasievolle manier aan het publiek te presenteren. In 2018 bracht de stichting de cd  ‘Dromen op muziek’ uit, waarbij samenwerking werd gezocht met diverse componisten en musici.         Lees meer op www.muziek-nu.nl.

Contemporary  Music for All

Hedendaagse muziek die door amateurs wordt gespeeld is tamelijk uniek! Het concept van CoMA komt uit Engeland en de naam is een afkorting van Contemporary Music for All. Op de website www.coma.org staat de volgende toelichting:

CoMA (Contemporary Music for All) was founded in 1993 to enable musicians of all abilities to participate actively in contemporary music. It has a national network of instrumental and vocal ensembles and an expanding international programme. Our unique music collection of  hundreds of works contains some of the most exciting and rewarding new music being created today and is an invaluable resource for  professional, amateur and youth based ensembles.

Er zijn zeventien ensembles bij CoMA aangesloten: dertien in Groot-Brittannië, twee in Ierland, een in Berlijn en sinds 2013 CoMA Maastricht (www.comamaastricht.nl). CoMA-ensembles werken veelal met ‘open scores’: composities voor orkesten met wisselende bezetting en grootte.

CoMA Eindhoven
CoMA Eindhoven

CoMA Eindhoven

Voor een stad als Eindhoven die zich als artistiek en innovatief afficheert is het CoMA-ensemble een verrijking. CoMA Eindhoven bestaat uit gevorderde amateurs die met een beperkt aantal repetities een concertprogramma met complexe stukken instuderen. Veel van onze musici hebben ruime ervaring in het klassieke repertoire. Het leuke van CoMA is de uitdaging om composities te spelen van hedendaagse componisten, iets waar de meeste amateurorkesten niet aan toekomen. Daarbij worden soms speeltechnieken gehanteerd, die ongebruikelijk zijn in het klassieke repertoire.

Een andere doelstelling van ons orkest is om het publiek kennis te laten maken met hedendaagse muziek. Hoewel moderne beeldende kunst zich vaak in een warme belangstelling mag verheugen, haken veel mensen af bij het beluisteren van 20ste- en 21ste-eeuwse muziek. Bij uitvoeringen van werken van bevriende componisten vragen we hen om ter plekke een toelichting te geven.


Rianne Wilbers
Rianne Wilbers

Sopraan Rianne Wilbers slaagde februari 2016 cum laude voor de opleiding Klassiek Zang aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hierbij kreeg ze zangcoaching van Xenia Meijer, Maarten Koningsberger en Lucia Meeuwsen. Naast solorepertoire van vroeg-barok tot hedendaags, heeft Rianne veel interesse in kamermuziek.

Als ambassadeur en pionier van de hedendaagse muziek werkt Rianne graag samen met levende componisten. Zo brengt ze regelmatig nieuw werk in première en werkte ze nauw samen met tijdgenoten zoals Aart Strootman, Anthony Fiumara en Merijn Bisschops.

Ze begeeft zich als initiator van VONK op het vlak van grensoverschrijdend nieuw repertoire. Daarnaast maakte ze samen met Merijn Bisschops de hallucinatoire muziektheatervoorstelling ‘Crash Blossom’. Voor het eerst was Rianne betrokken als zangeres in de grote muziekvoorstelling ‘Homo Instrumentalis’ van Silbersee. In 2019 is ze geselecteerd als nieuw jong talent bij Music Hub Brabant. Lees meer op www.riannewilbers.nl.

Arjan van Baest
Arjan van Baest

Dirigent en componist Arjan van Baest (1969) gaat graag nieuwe uitdagingen aan in samenwerking met gepassioneerde muzikanten. Zijn composities en de gevarieerde repertoirekeuze van zijn koren weerspiegelen zijn brede muzikale interesse. Arjan is muzikaal leider/dirigent van de Dominicuskerk in Amsterdam. Tevens is hij artistiek leider/dirigent van Stichting Bachcantates Tilburg, Appassionata Consort & Koor en concertkoor Cantiqua Concert. Bovendien is Arjan voorzitter van het bestuur van de Hanns Eisler Stichting Nederland.

Met componist Evert van Merode richtte Arjan Stichting Muziek Nu op, een platform voor de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe muziek. Hij studeerde kerkorgel en muziektheorie bij Henk de Croon. Aan het Fontys Conservatorium studeerde Arjan compositie bij Kees Schoonenbeek, koordirectie bij Louis Buskens (cum laude) en orkestdirectie bij Arjan Tien. Voor meer informatie, zie www.arjanvanbaest.nl.

Arjan van Baest is onze vaste dirigent. De ensembleleden Jan en Snel en John Thomas nemen zo nodig soms zijn taak over of vullen die aan.