Het Orakel – LEKS
Hedendaags mysteriespel gebaseerd op o.a. Via Crucis van Franz Liszt

zaterdag 09 april | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

Het Orakel, een theatraal ritueel; 22 gedichten, 14 staties, en een mens op zoek naar een god in zichzelf, in een hedendaags mysteriespel.

Het Orakel combineert de Via Crucis van Liszt met ‘groet god’, een dialoog tussen mens en god van Eva Gerlach en Sasja Janssen, tot een muziektheatrale performance.

De Via Crucis is een werk van grote verstilling. En onlosmakelijk verbonden met het goddelijke. De 14 staties van deze kruisweg, momenten uit de lijdensweg van Jezus, worden tot de essentie teruggebracht. Hymnen en op Bach geïnspireerde koralen worden gecombineerd met unisono zang, waarbij de grenzen van de gangbare tonaliteit worden opgezocht.

Bescheidenheid is hier een eerste voorwaarde, want de boodschap is belangrijker dan de boodschapper.

Gevangen tussen houvast en doel wil de mens ontsnappen aan het ongrijpbare mysterie, en verbeeldt zich een god naar eigen evenbeeld. Het Orakel laat een onvermijdelijke en actuele dialoog zien, op de kruisweg tussen eeuwigheid en vergankelijkheid.

En als dan niets nog zeker is, rest ons enkel de zekerheid van het niets.


LEKS brengt verhalen op het snijvlak van klassieke muziek en theater. Van grote zaal tot intieme huiskamersetting, LEKS maakt prikkelend muziektheater voor een breed publiek.

LEKS Compagnie bestaat uit performer Ekaterina Levental en vormgever Chris Koolmees. Sinds 2012 maakt LEKS compact muziektheater; ontroerend, confronterend actueel en altijd verrassend dichtbij.

‘Gedeelde verhalen houden onze werelden bijeen.’

De NRC heeft een artikel geschreven over dit programma – lees dat hier

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/05/rondeizend-theatraal-ritueel-over-zingeving-met-een-decor-dat-achter-in-het-busje-past-a4107423

Podcasts

TIP! Om u voor dit concert voor te bereiden willen we u graag verwijzen naar Podcasts van de God gedichten, op de website van Het Oakel.

Uitvoerenden

Ekaterina Levental studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theatermaker. Ze werkte als soliste met muziektheatergezelschappen als LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee en anderen. Zij maakt deel uit van Duo Bilitis, waarmee zij diverse internationale prijzen won. Recentelijk maakte Ekaterina haar debuut bij de Nationale Opera en gaf wereldwijd concerten. Meer informatie: www.ekaterina.nl

Chris Koolmees start zijn loopbaan als decorontwerper voor diverse theater-groepen. Sinds 1989 werkt hij als vormgever voor tv-producenten en ontwerpt hij decors en leaders. Daarnaast werkt hij als conceptontwikkelaar en vormgever aan tentoonstellingen en experiences. Hij ontwikkelt interactieve installaties voor de publieke ruimte en past deze ook toe in zijn theatervormgeving. In zijn werk als theaterregisseur onderzoekt hij nieuwe wegen om klassieke en hedendaagse muziek te ensceneren.

Een uitgebreide portfolio is te zien op www.koolmees.net

Het Orakel is het achtste muziektheaterproject dat Chris en Ekaterina samen, als LEKS compagnie, in eigen beheer ontwikkelden.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor