Hildegard – Opera van nu, gregoriaans van toen
Let op: andere aanvangstijd

zaterdag 01 december | LET OP! 16.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Hildegard-opera

Met om 15.25 uur: beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns

Stap in de magische wereld van de middeleeuwse componiste en mystica Hildegard von Bingen: een vrijdenker die haar eigen taal ontwierp, vrijuit over vrouwelijke seksualiteit schreef en haar nonnen – zeer ongebruikelijk in de twaalfde eeuw – liet toneelspelen. 

Net zo sterk als onzeker streed Hildegard succesvol voor een eigen plek waar ze tot grote artistieke hoogten kon reiken en een bloeiende gemeenschap om zich heen kon verzamelen. En dat alles dankzij een flinke portie eigengereidheid… of juist desondanks?

Rond een authentieke uitvoering van Hildegards gregoriaanse opera De Orde der Deugden schreef componist Steven Kamperman een opera van nu. De daarin terugkerende melodieën van Hildegard klinken soms herkenbaar, maar weten vooral te verrassen vanuit een nieuw perspectief. Van barok tot hedendaags en zelfs een vleugje flamenco: Kamperman smeedt het geheel tot een veelkleurige klankwereld.

Regisseur Annechien Koerselman laat de stemmen van het alom geprezen vocale kwintet Wishful Singing schitteren in een fantasievolle regie samen met de veelzijdige sopraan Wynanda Zeevaarder als Hildegard en de barse bassen van Marc Pantus als haar tegenspeler abt Kuno van Disibodenberg.

Lees, kijk en luister verder op: www.hildegard-opera.nl

Wishful Singing
Wishful Singing
Het Orgel Trio
Het Orgel Trio

15.25 uur: Beiaardbespeling

door Rosemarie Seuntiëns

“Ostinato”

  1. Hymne voor Sint Catharina Helmond Petrus Mans (rond 1500)
  2. Canto Ostinato thema Simeon ten Holt (1923-2012)
  3. Tourdion en Pavane Anonymus (rond 1450)
  4. Ostinato (2006) Andreas Friedrich

arrangementen : Arie Abbenes 2, Rosemarie Seuntiëns 1,3.