Improvisatieconcert door FRED VONK en HENK KOOIKER
Improvisatieconcert door FRED VONK en HENK KOOIKER op de Verschueren-orgels van de St. Cathrien

zaterdag 26 januari | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Orgel St. Cathrien front

In dit improvisatieconcert klinkt feitelijk hedendaagse muziek in optima forma.

Diverse muziekvormen en klankidioom komen langs in een afwisselend programma, waarbij ook de vele nieuwe mogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem van het orgel worden uitgebuit.

Naast het veelvuldig gebruik van de “setzer”, dat is het klankgeheugen van het instrument, maximaal 9999 te programmeren combinaties per organist, laat Henk Kooiker vooral horen dat nu op de kleinere twee- klaviersspeeltafel beneden, alle 7 werken (5 voor de manualen en twee voor het pedaal) vrijwel alles mogelijk is dat ook op de grote 4-klaviers-speeltafel boven, waar Fred voornamelijk op zal spelen, kan.

Ook het MIDI-systeem zal worden gebruikt met een extra aangesloten klavier/keyboard in het duo voor de organisten.

In programmapunt 3. klinkt heden en verleden: Henk improviseerde eerder dit jaar muziek die nu wordt gereproduceerd en aangevuld, een geval van met je zelf concerteren.

De organisten van hedenmiddag zullen zo proberen in hun muziek ook de fraaie klankkleuren van het grote instrument te laten horen.

Im-pro-viseren: het on-voor-zien spelen van muziek is al een oude bezigheid. Veel muziek is geschreven n.a.v. improvisaties. Vooral op het gebied van orgelmuziek is dat het geval: grote organisten en componisten waren meestal ook goed in het improviseren. Bij het improviseren kent men ‘gebonden’ en ‘vrije’ improvisatie. Bij gebonden improvisaties wordt de speler geleid bijvoorbeeld door een bepaald schema of een melodie. Bij een vrije improvisatie voelt de speler zich vrij om te spelen wat op dat moment bij hem opkomt. In de afgelopen eeuwen is ook speciale literatuur ontstaan over het improviseren met aanwijzingen hoe een speler dat kan leren. Het ‘los-laten’ van een zekere ‘vastigheid’ met betrekking tot de genoteerde muziek is een kunst apart geworden.

 ‘Het spannende van improviseren is de spontane inval, het idee dat al spelend ontstaat. Waar dan ook de inspiratie voor dat idee vandaan komt, is moeilijk te zeggen… ik weet niet echt hoe het precies in z’n werk gaat’ (Jan Jongepier).

Fred Vonk
Fred Vonk

Fred Vonk studeerde Orgel, Schoolmuziek en Theologie te Tilburg. Hij kreeg les van Wim van der Hoeven (Jacobikerk, Utrecht), Anton van Kalmthout (Breda en Achelse Kluis), Bram Beekman en Maurice Pirenne. Na zijn Orgelstudie volgde hij nog lessen improvisatie o.a. bij André Isoir en Kees van Eersel. Hij was tot 2013 als organist – dirigent naast Ruud Huibregts werkzaam aan de Stadskerk St. Cathrien. Fred is dirigent van het Eindhovense kamerkoor Nota Bene en schrijft ook muziek die wordt uitgegeven door uitgeverij Musik Spezial in Duitsland. In het dagelijks leven werkt hij als docent Levensbeschouwing en Onderzoek aan de Fontys Hogeschool voor Kind en Educatie te Eindhoven. Zie verder zijn website www.fredvonk.nl .

Henk Kooiker ontving op jeugdige leeftijd  orgelonderricht van zijn vader. Later volgden cursussen interpretatie bij Michel Chapuis, improvisatie bij Walter Kraft en de opleiding voor staatsexamen orgel bij Koos Bons.

Na het behalen van de ingenieurstitel aan de Universiteit van Delft in de richtingen akoestiek en transmissie van informatie bekleedde hij verschillende management- en directiefuncties in het bedrijfsleven.

Werkzaam als onafhankelijk orgelbouwkundig en akoestisch adviseur bij nieuwbouw en restauratie van pijporgels en kerken en was als zodanig betrokken bij o.a. de  restauratie van het orgel in het Concertgebouw te Amsterdam, de orgels van het Concertgebouw te Haarlem, de Noorderkerk te Amsterdam, de Waalse kerken van Den Haag en Leiden en de Maranatakerk te Alphen a/d Rijn en bij de bouw van een aantal grote nieuwe kerkgebouwen in Nederland en de verbetering van de akoestiek van o.a. de Basiliek van Tongeren, de OLV-kerk te Halle en de Nationale Basiliek in België.

Ontwierp de geluids- en audiovisuele installaties voor o.a. Plenaire zaal Tweede Kamer der Staten Generaal, Lokkerbie-proces, Vredespaleis, Hakkelaarsbunker, en de spraak- en muziekakoestiek van tientallen kerken in binnen- en buitenland.

Henk Kooiker is reeds meer dan 49 jaar organist van de Waalse Kerk te Den Haag en beheerder van het waardevolle Cavaillé-Coll orgel, organist van de Agnus Dei-kerk te Waalre en speelt regelmatig concerten o.a. voor de Brabantse Orgelfederatie in geheel Noord-Brabant. Opname technicus voor de cd- series van de Brabantse Orgel Federatie en vele koorconcerten met een oeuvre van ruim 150 CD’s.

Sinds 2013 orgeladviseur van de Protestantse Kerk Amsterdam en beheerder van ruim 20 Amsterdamse orgels.

In 1995 ontving hij de zilveren medaille behorende bij het diploma uitgegeven door “Arts, sciences et lettres” voor zijn inzet voor de Franse orgelbouwkunst en muziek in Nederland.

In 2011 werd hij onderscheiden als lid van de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van pijporgels en orgelmuziek.

Bestuurslid van Collegium Musicum Eindhoven en Stichting Muziek in de Cathrien, Eindhoven en adviseur bij de restauratie van de orgels van de Stadskerk St. Cathrien.