in croce
Marien van Staalen, cello; Tannie van Loon, piano en orgel

zaterdag 13 oktober | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Marien van Staalen (cellist)

Het thema van dit concert is ontleend aan het gelijknamige werk van Goebaidoelina. In de vertaling ‘Aan het Kruis’ verwijst de titel naar de christelijke lijdensmystiek, maar de Italiaanse term ‘in croce’ kent nog andere betekenissen.

De betekenis ‘kruislings’ is terug te vinden in de vorm van Goebaidoelina’s compositie. In het begin speelt het orgel hoog tonaal materiaal en bevindt de cello zich in het laagste register. De beide stemmen kruisen elkaar op de toon e, tijdens de heftigste passage van het stuk.

In de Studien in kanonischer Form van Schumann vormt de kruisende polyfonie een wonderbaarlijke combinatie van wiskunde en emotie.

Op een concert komen de intenties van de componist en de luisterervaring van het publiek bij elkaar. De musici bevinden zich op het kruispunt van die lijnen – een derde betekenis van ‘In Croce’. Deze situatie manifesteert zich vooral in de profane inspiratie van Elgars Idylle en in het religieuze Prière van Saint-Saëns.

De vierde en laatste betekenis van ‘In Croce’ wordt weergegeven met de term cross-over. In Poppers Hongaarse rapsodie mondt zigeunermuziek uit in een wilde dans.


 

Marien van Staalen (cellist)
Marien van Staalen (cellist)

Marien van Staalen (1947) studeerde cello bij Jean Decroos, continuo bij Ton Koopman en orkestdirectie bij Joop van Zon, Kirill Kondrasjin en David Zinman.

Hij is solocellist geweest van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en hoofdvakdocent aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Op dit moment is hij actief als freelance cellist en dirigent.

Van Marien van Staalen zijn een groot aantal cd’s uitgebracht. Léon Orthel, Jacob ter Veldhuis en Robin de Raaff hebben celloconcerten voor hem geschreven.

 

Tannie van Loon

Tannie van Loon (1974) studeerde aan het Brabants Conservatorium schoolmuziek, piano bij Ton Demmers en orgel bij Bram Beekman.

Zij treedt regelmatig op als soliste en begeleidt op projectbasis diverse koren.

Voor de Brabantse Orgelfederatie heeft zij medewerking verleend aan een aantal cd-opnames van bijzondere instrumenten in Brabant.

In de afgelopen jaren heeft Tannie in binnen- en buitenland in beroemde kathedralen concerten mogen geven.

www.tannievanloon.nl