Jesu, meine Freude
Jesu, meine Freude door CVE o.l.v. Ruud Huijbregts

zaterdag 02 februari | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Jesu, meine Freude (BWV 227)

Tekst afkomstig van de website van Eduard van Hengel

Terwijl Bachs belangrijkste motetten dubbelkorig zijn is Jesu, meine Freude voor slechts vijfstemmig koor, maar wel het meest omvangrijke motet. Het omvat maar liefst elf delen en duurt ongeveer 25 minuten. De voor een motet kenmerkende structuurloosheid ondervangt Bach door met een koraalmelodie samenhang tussen de onderdelen te stichten. Jesu, meine Freude is een destijds zeer populair protestants kerklied, dat in 1653 werd gepubliceerd op een tekst van Johann Franck en een melodie van Johann Crüger. Bach gebruikte tekst en melodie van dit koraal uit de lutherse zangbundel in telkens nieuwe harmoniseringen o.m. ook in zijn cantates 64, 81 en 87 en in orgelbewerkingen (BWV 610 en 713).

Hij bouwt het motet op zes coupletten van het koraal en wisselt deze af met vijf teksten uit de Romeinenbrief van de apostel Paulus, de verzen 1 en 4b, 2, 9, 10 en 11 uit Romeinen 8. Aan dit motet is dus geen tekstdichter te pas gekomen; waarschijnlijk heeft Bach of zijn opdrachtgever zelf de Paulusteksten uitgekozen voor een theologisch diepzinnige exegese van de laatste vragen van dood en leven.

Collegium Vocale Eindhoven (maart 2014)
Collegium Vocale Eindhoven (maart 2014)

Collegium Vocale Eindhoven werd ruim dertig jaar geleden opgericht onder de naam Eindhovens Vocaal Ensemble als een groep muzikale vrienden. Mede-oprichter en huidig dirigent is Ruud Huijbregts. De Eindhovense Stadskerk St. Cathrien fungeert als thuispodium. Sinds 2012 maakt het koor deel uit van het samenwerkingsverband ‘Muziek in de Cathrien’, waarbij het regelmatig te beluisteren is in de gelijknamige concertserie op de zaterdag. Niet alleen in en rondom Eindhoven, maar ook landelijk en internationaal, zoals in Duitsland en Engeland, heeft het koor optredens.

Onder de bezielende leiding van Ruud Huijbregts heeft het CVE een uitstekende reputatie opgebouwd als vertolker van een breed repertoire dat reikt van de middeleeuwen tot vandaag. Veelvuldig wordt samengewerkt met bekende vocale en instrumentale solisten en ook met het barokorkest Collegium Instrumentale Eindhoven, eveneens lid van het samenwerkingsverband ‘Muziek in de Cathrien’.

Het CVE maakt deel uit van ‘Brabants VolKoren’ samen met vier vooraanstaande kamerkoren uit de provincie. In 2012 opende het CVE het jubileumconcert van het Nederlands Kamerkoor in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. In het najaar van 2013 werkte het CVE mee aan het Eindhovense Korenfestival – onderdeel van Glow – evenals een grootschalig project rondom Etty Hillesum met premières van werken van Andries Clement en Arjan van Baest en de 40-stemmige mis van Alessandro Striggio.