Charles Gounod en zijn tijd
met om 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns

zaterdag 06 oktober | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

Een programma rond Charles Gounod (1818-1893) met o.a. zijn beroemde Ave Maria in de zelden uitgevoerde originele bezetting.

Over dit programma

Ave Maria – Charles Gounod (1818-1893)

Fleur de bruyère – Victor Massé (1822-1884)
Een ode aan de heidebloem, wiens paarse bloei zelfs straalt op de meest verwilderde plekken.

Vogue, vogue la galère – Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Een eenvoudige barcarolle (gondellied), waarin de dichter zijn galei aanspoort om snel richting het Griekse eiland Cythère (Kythira), te varen.

Le rossignol des lilas – Reynaldo Hahn (1874-1947)
Een kort lyrisch lied, dat de eerste nachtegaal bezingt die bij de dichter onder zijn raam verschijnt en hem doet denken aan lang vervlogen lentes.

Chloris – Reynaldo Hahn
Als het waar is, Chloris, dat jij van mij houdt, dan ben ik nog gelukkiger dan koningen.

Barcarolle – Charles Gounod

The sea hath its pearls – Charles Gounod
Een eenvoudig liefdeslied van Heine (Das Meer hat seine Perlen), dat door Gounod in een Engelse vertaling op muziek is gezet.

Cavatina, opus 8 no. 2 – Camille Saint-Saëns

Clair de lune – Claude Debussy (1862-1918)

Prélude no. 4, boek 1 (Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir) – Claude Debussy

Air des bijoux – Charles Gounod
In de juwelenaria uit Faust doet Marguerite de juwelen om die ze zojuist voor haar deur gevonden heeft. De juwelenkist is daar door Méphistophélès, de duivel, achtergelaten, als verleidingsmanoeuvre namens Faust.

Repentir – Charles Gounod
Een vrome tekst van Gounod zelf, waarin hij de “divin Rédempteur” vraagt zich niet van hem af te wenden en hem te vergeven voor zijn zwakheden.

Ave Maria (Méditation de Thaïs) – Jules Massenet (1842-1912)


 

sopraan Julia Westendorp
sopraan Julia Westendorp

De Nederlandse sopraan Julia Westendorp maakte de afgelopen jaren naam in binnen- en buitenland. Zo maakte ze haar debuut als Susanna bij Opera Vlaanderen waar ze ook eerder al te horen was in de rol van Pamina. Andere gezelschappen waarvoor zij soleerde zijn de Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Luzern Festival. Julia behaalde haar masterdiploma aan De Nederlandse Opera Academie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze zangles kreeg van Charlotte Margiono. Haar bachelordiploma behaalde ze aan het Fontys Conservatorium bij Hanneke Kaasschieter.

violiste Hélène Dozot
violiste Hélène Dozot

Hélène Dozot. Geboren op 24 september 1995 in Dinant (België), begon Hélène haar vioolstudie aan het conservatorium van haar stad. In september 2015 werd ze toegelaten tot de Haute Ecole de Musique in Genève, in de klas van Marie-Annick Nicolas. Na een driejarige bachelor in Genève begint ze thans aan de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert en Eliot Lawson. Afgelopen zomer was ze op tournee in Duitsland met het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van Antony Hermus.

pianist Ralf Pisters
pianist Ralf Pisters

Ralf Pisters studeerde piano (bachelor) aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Ton Demmers en Theorie der Muziek (master) aan het Conservatorium van Amsterdam. Beide diploma’s behaalde hij cum laude. Daarnaast behaalde hij zijn ingenieurstitel als informaticus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2011 is Ralf als docent muziektheoretische vakken verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is tevens docent aan de Academie Muzikaal Talent, een academie voor jong toptalent. Naast zijn werkzaamheden als docent is hij actief als freelance pianist, componist en arrangeur.

Ruud Huijbregts
Ruud Huijbregts

Ruud Huijbregts studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg orgel bij Hub.Houët en Bram Beekman, klavecimbel bij Gerard Dekker en koordirectie bij Jan Boogaarts en Cees Rotteveel. Ruud Huijbregts is op verschillende terreinen actief: als organist, klavecinist/continuospeler en als koordirigent gaf hij vele concerten in binnen en buitenland. In 1981 richtte hij het Eindhovens Vocaal Ensemble op, thans Collegium Vocale Eindhoven geheten. Naast zijn werk als dirigent/organist aan de Eindhovense Stadskerk is hij nog dirigent van het studentenkoor Vokollage van het Eindhovens Studenten Muziekgezelschap “Quadrivium”, en docent aan de CKE muziekschool te Eindhoven. In 2011 werd hij benoemd tot stadsorganist van Eindhoven. Sinds 2015 is hij docent orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.