‘La Passione’
Liefde en lijden in de Italiaanse barok

zaterdag 16 maart | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Appassionata Consort

‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis …’ Zo luidt de beginregel van het gedicht dat omstreeks 1300 geschreven werd ter ere van Maria. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater, gecomponeerd door Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels was opgevoerd, te vervangen. In heel Europa trok zijn Stabat Mater veel belangstelling. Andere componisten gebruikten thema’s uit het werk, zoals indertijd wel vaker gebeurde.

Waarschijnlijk heeft Pergolesi het Stabat Mater met tussenpozen geschreven. Het slotduet schreef hij op zijn sterfbed. Pergolesi koos voor een intieme bezetting: solostemmen -sopraan en alt- begeleid door strijkers en continuo.

 

Appassionata Consort richt zich op het uitvoeren van bekende en onbekende pareltjes uit de 17e en 18e eeuw in kleine bezetting. Het ensemble bestaat uit een vaste kern professionele musici die vanuit hun bevlogenheid voor het repertoire elkaar inspireren en motiveren. Deze passie voor muziek en het samen musiceren wil het ensemble delen met een zo groot mogelijk publiek. Voor grotere projecten als de passies van Bach wordt het eigen koor ingezet, dat bestaat uit ervaren amateurzangers. Daarnaast kan in dergelijke projecten de vaste kern orkestmusici worden aangevuld met goede amateurs.

Over de solisten

Sopraan Wendy Roobol
Sopraan Wendy Roobol

Sopraan Wendy Roobol is met haar warme, flexibele en heldere stemgeluid een zangeres wier repertoire zich uitstrekt van de vroege barok tot hedendaagse muziek. Haar veelzijdigheid laat zich eveneens zien in de vele disciplines waarin ze zich beweegt.

Tijdens haar masterstudie aan de Dutch National Opera Academy van het Koninklijk Conservatorium Den Haag ontdekte ze haar liefde en talent voor opera en muziektheater. De combinatie zingen met acteren is haar grote passie, dus is Wendy regelmatig als operazangeres op de Nederlandse en Franse podia te zien, en zong ze dragende rollen bij gezelschappen als BarokOpera Amsterdam, Opera Nijetrijne en Opera Minora.

Als concertzangeres was Wendy te horen in de oratoria van bekende en minder bekende componisten binnen alle stijlperiodes en zong ze vele concertstukken met verschillende ensembles en orkesten. Ze soleerde onder dirigenten als Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw, Richard Egarr, Lucas Vis, Ed Spanjaard en Vince Mendoza.

Lees meer over Wendy op haar website.


Mezzosopraan Eline Welle
Mezzosopraan Eline Welle

Mezzosopraan Eline Welle begon haar muzikale opleiding op zesjarige leeftijd met pianoles. Ze heeft met de piano meerdere concoursen gewonnen en op elfjarige leeftijd speelde ze haar eerste pianoconcert met orkest op tournee in Frankrijk.
Haar eerste ervaring met zang was in het Nationaal Kinderkoor. Hierdoor kreeg ze al op jonge leeftijd de kans om onder leiding te zingen van grote dirigenten als R. Chailly, E. de Waard, J. van Zweden, B. Haitink, Sir S. Rattle en N.Harnoncourt.

Lees meer over Eline op haar website.