Mariaprogramma door Kazue Goto

zaterdag 11 mei | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Maria

Mei, ook wel bloeimaand of Mariamaand genoemd, is wellicht vernoemd naar de Griekse godin Maia of naar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, wier feest in mei werd gevierd. De Romeinen vierden diverse voorjaars-feesten. Begin mei hadden ze het meerdaagse bloesemfeest, de Floralia geheten. Op de eerste dag van mei vierden ze het feest van de aardgodin Bona Dea (‘de Goede Godin’), die later met de Griekse godin Maia werd geïdentificeerd. Het Griekse woord μαια (maia) betekende oorspronkelijk ‘moeder’ en later ‘vroedvrouw’ (μαιεια-maieia).

De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin opdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. Zij noemden de meimaand (Maius in het Latijn) naar haar. In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei te wijden aan Maria, de “Moeder van God”.

Francesca Caccini, waarschijnlijk de meest invloedrijke vrouwelijke componist en zangeres uit het begin van de zeventiende eeuw, bezingt in Maria dolce Maria de lieflijke en heilige naam, die alle verdriet doet verdwijnen en de ziel verblijdt. In Regina Caeli wordt Maria als ‘Koningin des hemels’ gezegd zich te verheugen “want Hij die Gij gedragen hebt, is verrezen, zoals Hij gezegd heeft, alleluja!”
Herman Hollanders, in zijn tijd organist van de (toenmalige) Eindhovense St.Catharinakerk, toonzette teksten over de zoete en liefdevolle maagd Maria. Frescobaldi, Sances en Purcell vertolken in hun muziek het verdriet, de tranen van Maria bij het kruis.
Van Matthias Crudeli horen we tenslotte het nog steeds gezongen
Salve Regina, mater misericordias, vita dulcedo, et spes nostra, salve!
Wees gegroet, koningin, moeder van barmhartigheid, ons leven, onze vreugde en onze hoop, wees gegroet!

Kazue Goto
Kazue Goto

Kazue Goto is naast zangeres ook pianist en organist. Ze won de derde prijs bij het ‘Concorso Internazionale di canto barocco’ in Napels. Zij zingt in het Groot Omroepkoor en is verbonden aan de stichting Nationele Opera en Concertkoor. Zie www.go-to-kazue.com.

 

 

 

John van den Beemt
John van den Beemt

John van den Beemt studeerde cello en barokcello. Aan de Eindhovense CKE-Muziekschool is hij cellodocent en dirigent van diverse ensembles. Hij treedt regelmatig op in de zaterdagse concerten van ‘Muziek in de Cathrien‘.

Ruud Huijbregts is stadsorganist van Eindhoven, organist van de Catharinakerk, dirigent van Collegium Vocale Eindhoven en van de Zangers van St. Cathrien, docent aan het Fontys Conservatorium te Tilburg en de CKE-Muziekschool te Eindhoven.