Maurick Reuser
Meesterlijke variaties: Pianorecital door Maurick Reuser

zaterdag 21 mei | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

In de muziek komen vaak elementen terug, maar iedere keer net iets anders. Hoe gingen de grote meesters van vroeger hiermee om? Beethoven schreef een waanzinnige variatiereeks aan het einde van zijn 30e pianosonate. In Mozarts rondo wordt iedere herhaling van het beginthema steeds expressiever. Chopins berceuse, letterlijk slaapliedje, begon als set van variaties, maar is alles behalve slaapverwekkend. Pablo Cassels zei ooit tegen Vladimir Horowitz: ‘’Mozart speel je als Chopin, Chopin speel je als Mozart’’. De expressiviteit in beide werken treft wonderbaarlijk veel gelijkenissen.

Takemitsu klinkt als een vreemde eend in de bijt, maar niets is minder waar. Niet alleen heeft hij zijn plek in de muziekcanon reeds welverdiend, zijn muzikale sensitiviteit en focus op klankklank lijken een vervolg te zijn op de Franse muzikale traditie: Debussy en Messiaen waren zijn invloeden. De variaties in dit stuk zijn zo subtiel, maar daardoor juist zo krachtig. Reusers werken zijn op hun beurt weer geïnspireerd op Takemitsu, Debussy en Messiaen. En zo is het cirkeltje rond, want Reuser speelt op 21 mei de oude én nieuwe klassieken.

Maurick Reuser is een internationaal prijswinnend pianist, componist en presentator met een passie voor het oosten. Op het moment focust hij op de mogelijkheden Japanse kunst en cultuur te integreren in hedendaagse muziek. Zijn werken worden gespeeld door ensembles zoals Chimaera Trio en But What About op gelegenheden zoals de Gaudeamus Muziekweek en de Tera de Marez Oyens Prijs.

In maart won Maurick twee eerste prijzen op het internationale compositieconcours The Time of the Guitar. Aan de Master of Music (FHK, Tilburg) studeert hij piano en compositie. Masterclasses volgde hij bij o.a. Boris Giltburg, Menahem Pressler en Olga Paschenko. Maurick heeft ruime ervaring als orkestpianist, klavecinist, organist en fortepianist en ook is hij actief in ensembles en als begeleider van zangers en koren. Hiernaast studeert Maurick bestuurskunde aan Tilburg University. In dit kader deed hij een onderzoeksstage bij de Raad voor Cultuur. In zijn vrije tijd houdt Maurick van lezen en wandelen.

’Wat me vooral bevalt is dat Maurick het materiaal knap aan elkaar weet te binden. Er heerst een grote eenheid, waardoor de verschillende muzikale momenten niet als los zand naast elkaar staan, maar juist als vanzelfsprekend met elkaar verbonden lijken te zijn, uit elkaar voortkomen, naar elkaar verwijzen. Verschillende sterren onder één hemel… ‘’ (Leo Samama, componist en musicoloog)

Reusers laatste verschijning in de Catharinakerk was bij de première, tevens cd-presentatie, van zijn stuk Bright Lights, uitgevoerd en opgenomen door Ruud Huijbregts (orgel) en Rianne Wilbers (sopraan). Vandaag, 21 mei is zijn debuut als pianist in de Catharinakerk.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor