Nederlandse componisten
Werken van uitsluitend Nederlandse componisten door koor, solist en orgel

zaterdag 04 februari | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

Bij dit concert zullen werken uitgevoerd worden van Mathieu Dijker, Willem Andriessen, Oscar van Hemel,  Louis Toebosch en Albert de Klerk.

Over de uitvoerenden

Collegium Vocale Eindhoven

Groepsfoto Collegium Vocale Eindhoven
Collegium Vocale Eindhoven

Begin jaren tachtig heeft een groep muzikale vrienden zich verenigd tot een koor onder de naam Eindhovens Vocaal Ensemble. Mede-oprichter en dirigent is Ruud Huijbregts. Inmiddels heet dit koor het Collegium Vocale Eindhoven.

De Eindhovense Stadskerk Sint-Cathrien is het thuispodium waar het koor deel uitmaakt van het samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien. Het CVE is regelmatig te beluisteren in de gelijknamige concertserie op de zaterdagmiddag.

Onder de bezielende leiding van Ruud Huijbregts heeft het CVE een uitstekende reputatie opgebouwd als vertolker van een breed repertoire uit alle stijlperioden.


Rosalie Ardts
solist Rosalie Ardts

Rosalie Ardts groeide in Sint-Oedenrode op in een muzikale familie. Hoewel ze eerst een studie aan de kunstacademie in Breda volgde, bleek de muziek dermate te kriebelen dat ze in Antwerpen aan het conservatorium zang is gaan studeren. Inmiddels is deze studie afgerond en zingt ze zowel in Nederland als België concerten als mezzo-sopraan. Momenteel vervolgt ze daarnaast nog haar zangstudie met een Master of Music.


Ruud Huijbregts studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg orgel bij Hub.Houët en Bram Beekman, klavecimbel bij Gerard Dekker en koordirectie bij Jan Boogaarts en Cees Rotteveel. Verder volgde hij nog diverse cursussen o.a. bij Luigi Tagliavini, Albert de Klerk en Kamiel d’Hooghe (orgel) en Joop van Zon (orkestdirectie).

Hij is op verschillende terreinen actief: als organist, klavecinist/continuospeler en als koordirigent gaf hij vele concerten in binnen en buitenland, en verzorgde hij diverse radio- en televisie- en CD-opnamen. In 2006 verscheen een CD met het complete werk van Herman Hollanders, die in de vroege 17e eeuw o.a. organist was van de Eindhovense Sint Cathrien.
Orgelconcerten o.a. in St.Paul’s Cathedral in Londen, de Utrechtse Domkerk, de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem en de Sint Jan te ‘s Hertogenbosch. Samen met het Brabants Orkest in het Concertgebouw te Amsterdam en op het concertorgel in het Muziekgebouw ‘Frits Philips’ te Eindhoven.

In 1981 richtte hij het Eindhovens Vocaal Ensemble op, thans Collegium Vocale Eindhoven geheten. Met dit koor voerde hij vele grote koorwerken uit, waaronder Bach’s Johannes- en Matthäus-Passion, Magnificat en Hohe Messe, de Mariavespers van Monteverdi, het Requiem en de mis in c klein van Mozart en alle grote missen van Haydn. Daarnaast ook vele werken van hedendaagse componisten o.a. Toebosch, Maessen, Manneke, Kodaly, Britten en Pärt. In november 2012 werd Ein Deutsches Requiem van Brahms uitgevoerd in de nieuwe bewerking voor klein ensemble van Joachim Linckelmann. Van 1995 tot 2019 was Ruud Huijbregts dirigent van het studentenkoor Vokollage van het Eindhovens Studenten Muziekgezelschap “Quadrivium”.

Ruud Huijbregts is mede-initiatiefnemer en artistiek leider van Collegium Musicum Eindhoven. Hierin participeren het Collegium Vocale en Collegium Instrumentale (voorheen Brabants Muzyk Collegie) in de concertserie ‘Muziek in de Cathrien’, wekelijkse concerten op zaterdagmiddag in de Eindhovense Stadskerk St.Cathrien. 

Hij is sinds 2015 hoofdvakdocent orgel en docent muziekgeschiedenis en uitvoeringspraktijk bij AMPA (van Fontys Conservatorium) te Tilburg Verder is hij nog docent orgel en klavecimbel bij CKE te Eindhoven. Daarnaast is hij dirigent/organist aan de Eindhovense Stadskerk St. Cathrien. In 2011 werd hij benoemd tot stadsorganist van Eindhoven.


organist Gerard Habraken
organist Gerard Habraken

Gerard Habraken studeerde orgel bij Hub. Houët aan het Brabants Conservatorium te Tilburg (Einddiploma Solospel, 1974) en bij Kamiel D’Hooghe aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij in 1976 met Onderscheiding afstudeerde. Verdere studies bij o.a. Luigi F. Tagliavini, René Saorgin, Marie-Claire Alain, Piet Kee, Louis Toebosch en Harald Vogel.

In 1977 werd hij eerste-prijswinnaar van het Orgelconcours ‘Alex Paepen’ te Antwerpen en in 1979 won hij de derde prijs van het ‘César Franck Concours’ te Haarlem.

Gerard Habraken gaf concerten in de meeste landen van Europa en verleende medewerking aan tal van radio-, televisie-, grammofoon- en cd-opnamen.

Zijn repertoire omvat werken uit alle stijlperioden en hij bracht de eerste uitvoering van werken van o.a. Kees Schoonenbeek, Louis Toebosch, Henk Badings en Mathieu Dijker.

Als begeleider en continuo-speler werkt hij samen met tal van gerenommeerde solisten, koren en ensembles.

Hij was jarenlang als organist verbonden aan de H.Hartkerk in Eindhoven en als docent pijporgel aan Factorium Podiumkunsten te Tilburg.

Hij is regelmatig docent bij cursussen in binnen- en buitenland.


Prijzen

  • Aan de kassa: €12,-
  • Strippenkaart: 1 strip
  • CKE-kaarthouders: €10,-
  • CJP / Student: €5,-
  • Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor