ORGELFESTIVAL: Nacht van de stadsorganisten
Geert Bierling (Rotterdam), Jan van de Laar (Helmond), Ruud Huijbregts (Eindhoven)

zaterdag 22 september | 20.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Het grote Verschueren-orgel

Informatie over de organisten

Geert Bierling
Geert Bierling

Geert Bierling studeerde de hoofdvakken orgel, piano en klavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman en Jos van Immerseel. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven.

Sinds 1990 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam; hij kreeg in 1996 zijn aanstelling als stadsorganist van Rotterdam. In die functie is hij de vaste bespeler van het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis (waar hij de concertserie ‘Muziek in de Burgerzaal’ programmeert) en het vier klaviers Flentrop orgel in Concertgebouw De Doelen.  Als klavecinist, organist en harmoniumspeler treedt hij regelmatig op als solist en in ensembleverband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective en het Giudici Ensemble. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als begeleider op orgel en harmonium van klassieke zwijgende films.

 

Jan van de Laar
Jan van de Laar

Jan van de Laar behaalde het diploma solospel orgel met onderscheiding van muzikaliteit aan het Utrechts Conservatorium. Vervolgens studeerde hij klavecimbel en piano. Hij volgde cursussen bij o.m. Anton Heiller (Bach) en Ewald Kooiman (oudfranse muziek) en nam deel aan interpretatiecursussen voor oude muziek bij Alan Curtis en William Christie te Innsbruck. Als organist en dirigent is Jan van de Laar sinds 1976 verbonden aan de St. Lambertuskerk te Helmond waar hij het befaamde Robustelly-orgel uit 1772 bespeelt. Verder is hij actief als dirigent van het koor “Nuove Musiche”. Hij maakte opnames op historische orgels in Oostenrijk (o.m. Zwettl-Stiftkirche) en in Italië (o.m. Pistoia-Dom) en diverse opnames van het historische Robustelly-orgel, onder meer met het Nationaal Kinderkoor met koor- en orgelwerken van de Oostenrijkse organist en componist Anton Heiller en van het Requiem van Gabriël Fauré. Jan van de Laar is vanaf 1 januari 2009 voor het Robustelly-orgel benoemd tot stadsorganist van de gemeente Helmond.

 

Ruud Huijbregts
Ruud Huijbregts

Ruud Huijbregts studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg orgel bij Hub.Houët en Bram Beekman, klavecimbel bij Gerard Dekker en koordirectie bij Jan Boogaarts en Cees Rotteveel. Verder volgde hij nog diverse cursussen o.a. bij Luigi Tagliavini, Albert de Klerk en Kamiel d’Hooghe (orgel) en Joop van Zon (orkestdirectie).

Ruud Huijbregts is op verschillende terreinen actief: als organist, klavecinist/ continuospeler en als koordirigent. In 1981 richtte hij het Eindhovens Vocaal Ensemble op, thans Collegium Vocale Eindhoven geheten. Met dit koor voerde hij vele grote koorwerken uit, waaronder Bach’s Johannes- en Matthäus-Passion, Magnificat en Hohe Messe, de Mariavespers van Monteverdi, het Requiem van Mozart en alle missen van Haydn. Daarnaast ook werken van hedendaagse componisten o.a. Toebosch, Maessen, Manneke, Kodaly, Britten en Pärt.

Naast zijn werk als dirigent/organist aan de Eindhovense Stadskerk is hij nog dirigent van het studentenkoor Vokollage, docent aan de CKE muziekschool te Eindhoven en het Fontys Conservatorium in Tilburg.

In 2011 werd hij benoemd tot stadsorganist van Eindhoven.