ORGELFESTIVAL: Wayne Marshall (slotconcert)
Orgelfestival sluit af met wereldberoemde organist

zondag 23 september | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

De Engelse organist Wayne Marshall werd geboren in 1961 in Lancashire, uit ouders afkomstig uit Barbados. Hij studeerde aan Chetham’s School of Music in Manchester, het Royal College of Music te Londen en de Hochschule für Musik in Wenen. Hij is chef-dirigent van het WDR Funkhausorchester in Keulen. Hij is een gevierd vertolker van muziek van George Gershwin, Leonard Bernstein en andere 20e-eeuwse Amerikaanse componisten. Hij heeft Gershwins complete werken voor piano en orkest opgenomen met het Aalborg Symfoniorkester, waarbij hij optreedt als dirigent en pianosolist. In 1998 dirigeerde hij Porgy en Bess om het eeuwfeest van Gershwin te vieren.

Wayne’s muzikale uitstapjes brachten hem ertoe om te experimenteren in meerdere genres, waaronder jazz en kerkmuziek, maar hij vond snel zijn professionele roeping als organist en pianosolist. Als organist is Marshall op veel van ‘s werelds toplocaties te horen geweest. Zo verzorgde hij recitals in o.m. de Philharmonie van Luxemburg, de Notre Dame te Parijs, Westminster Abbey, de Royal Festival Hall en de Royal Albert Hall te Londen, de Symphony Hall te Birmingham en het National Grand Theatre in Beijing. Hij is ‘organist in residence’ in Manchester’s Bridgewater Hall. Hij heeft de orgelsymfonie van Saint-Saëns en verschillende orgel-cd’s opgenomen, en oogstte lovende kritieken.  Hij treedt ook regelmatig op als pianosolist bij o.m. het London Symphony Orchestra en de Berliner Philharmoniker.

Een van de huidige projecten van Wayne Marshall is het dirigeren van het Orchestre de Paris in een uitvoering van de mis van Leonard Bernstein. Het interpreteren van de muziek van Bernstein wordt beschouwd als een van de sterkste punten van Wayne.

Naast zijn verplichtingen als dirigent zal Wayne de komende tijd de wereld rondreizen als concertorganist, met optredens in het Moscow House of Music, Lotte Hall in Zuid-Korea en de Davies Symphony Hall in San Francisco.