Orgelfestival Zaterdag – 17.00 uur – Master-examen Niels de Klerk
m.m.v. Vocaal Ensemble En Chantant o.l.v. Mirjam van den Hoek

zaterdag 24 september | 17.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Niels de Klerk

Niels de Klerk (1997) is een Nederlandse organist die een carrière in meerdere disciplines tegelijkertijd nastreeft. Enerzijds is hij actief op vele vlakken in de muzikale wereld en studeert hij in de Master of Music van het Fontys Conservatorium in Tilburg, anderzijds voltooide hij eind 2020 de Master Economics van de Tilburg University. Juist op het snijvlak van disciplines ontstaan wat hem betreft de beste nieuwe inzichten.

In de muziek is hij vooral actief als organist. Hij speelt met enige regelmaat soloconcerten. Verder is hij actief in een duo met saxofonist Bruno Alonso, met wie hij onverwachte keuzes qua repertoire niet schuwt. Ook barok- en renaissance repertoire kan uitstekend samen klinken op deze instrumenten. Niels is hoofdorganist van de Ontmoetingskerk in Sleeuwijk, en is verder organist van het monumentale Strümphler-orgel (1791) in Lexmond.

Hoofdvak orgel studeerde hij met name bij Ruud Huijbregts, maar hij kreeg ook regelmatig lessen bij andere musici. Verder volgde hij masterclasses bij meerdere internationaal gerenommeerde organisten. Als bijvakken studeerde hij piano, klavecimbel en koordirectie. Niels heeft ervaring met het spelen van basso continuo, in bijv. cantates en passies van J.S. Bach. In muziek krijgt hij het meeste energie van samenspel, hij is dan ook ervaren als koorbegeleider. Verder verdiepte hij zich in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. Door de ervaring met veel verschillende instrumenten heeft hij veel ervaring met het spelen van werken in een grote bezetting. Hij voerde bijvoorbeeld onder meer de Chichester Psalms van Leonard Bernstein en de Petite messe solennelle van Gioachino Rossini uit.

In zijn studies economie en bedrijfseconomie zocht hij altijd de verbinding met de culturele sector. Zijn bachelorscriptie was een statistisch onderzoek naar de arbeidsmarkt voor componisten in de barok. In de masterscriptie vormden de loonkosten binnen moderne symfonieorkesten het onderwerp van studie. Naast zijn economische studies studeerde hij kerkmuziek aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. In deze studie ontwikkelde hij een grote voorliefde voor de Anglicaanse kerkmuziek. Hij speelt dan ook graag en met regelmaat Evensongs bij koren die zich in dit genre gespecialiseerd hebben.

In het dagelijks leven is hij naast de muziek werkzaam in de logistiek, waar hij accountmanager voor de farmaceutische industrie is. Op de lange termijn hoopt hij inzichten uit de economische wetenschap en het bedrijfsleven nog meer in de praktijk te kunnen brengen in de culturele sector.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor