Orgelfestival Zaterdag – 13.00 uur – Rianne Wilbers & Jornt Duyx
Experimenteel concert

zaterdag 24 september | 13.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Jornt Duyx

Een orgel wordt bespeeld door een organist, iemand die met handen en voeten toetsen indrukt om de orgelpijpen klank te laten maken. Tijdens de laatste werkzaamheden aan het orgel van de Catharinakerk is het instrument voorzien van onder andere een midi-aansluiting. Midi is een protocol waarmee muziekinstrumenten langs digitale weg met elkaar kunnen communiceren. Het bespelen van het orgel is hierdoor niet meer exclusief voorbehouden aan een organist. Rianne Wilbers en Jornt Duyx onderzoeken de mogelijkheden om het orgel te bespelen via instrumenten als de menselijke stem, gitaar en basgitaar. Laat u meevoeren op deze ontdekkingsreis langs wonderbaarlijke klankwerelden die zij uit het orgel tevoorschijn weten te halen.

Over de uitvoerenden

Rianne Wilbers
Rianne Wilbers

Zangeres Rianne Wilbers is een musicus die ervan houdt om uitdagingen aan te gaan en mensen aan zich te binden. Ze wordt alom geprezen om haar artistieke visie, haar bravoure en doorzettingsvermogen.

Februari 2016 slaagde Rianne met Symfonie nr. 3 van Górecki cum laude voor de opleiding Klassiek Zang aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hierbij kreeg ze zangcoaching van Xenia Meijer, Maarten Koningsberger en Lucia Meeuwsen. Naast repertoire van renaissance tot hedendaags, heeft Rianne veel interesse in kamermuziek.

Als ambassadeur en pionier van de hedendaagse muziek werkt Rianne graag samen met levende componisten. Ze begeeft zich als initiator van VONK op het vlak van grensoverschrijdend nieuw repertoire. Zo heeft ze meerdere wereldpremières op haar naam staan van Mayke Nas, Gerard Beljon, Anthony Fiumara en anderen bij speelplekken als November Music, de Rotterdamse Operadagen, Huddersfield Contemporary Music Festival, Gaudeamus Muziekweek,TransitFestival en Concertgebouw Brugge.

Ze volgde masterclasses bij: Juliet Fraser, Claron mc Fadden, Johannette Zomer, Henk Neven e.a.

In 2019/2020 was ze geselecteerd als nieuw jong talent bij Music Hub Brabant. Waarin ze via improvisatie de grenzen opzoekt van haar stem en haar klassieke achtergrond.


Jornt Duyx
Jornt Duyx

Jornt Duyx (1983) is een muzikale duizendpoot die werkt als componist, producer, multi-instrumentalist en sound engineer.
De combinatie van compositie, improvisatie, beheersing van meerdere instrumenten en een muziektechnologische focus geven hem de mogelijkheid met weinig restricties muzikale ideen vorm te geven. Hij is actief in verschillende bands en speelt regelmatig in gelegenheidsformaties en theaterproducties.
Zijn muziek valt te beschrijven als speels, melodieus, ritmisch gelaagd en maakt dwarsverbindingen tussen zeer uiteenlopende stijlen en genres.
Naast zijn creatieve werk maakt hij studio-opnames en live-registraties van klassieke ensembles en bands.

Duyx studeerde basgitaar(jazz) en ‘Art of Sound’ aan de conservatoria van Maastricht en Den Haag.
In 2008 behaalde hij een Bachelor of Art & Technology en in 2010 een Master of Music aan de Utrecht School of Music & Technology.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor