Portret van de Eindhovense componist Antoon Maessen (1919 -1997)
Koor & solisten brengen hommage aan Antoon Maessen

zaterdag 06 april | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Antoon Maessen

met om 14.25 uur: “Hommage aan Antoon Maessen door stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns”

Op zaterdag 6 april herdenken wij de bekende Eindhovense componist, koorleider en recensent Antoon Maessen.

Vele koorzangers uit de regio voeren nog steeds met veel plezier werken van Antoon uit. Daarbij ontbreekt zelden de “vrolijke noot”, zowel letterlijk als figuurlijk, die zo kenmerkend was voor Antoon Maessen en zijn werk. Wij willen u van harte uitnodigen om te deel te nemen aan het programma dat speciaal in het teken staat van Antoon Maessen. Bent u (oud)-koorzanger met goede herinneringen aan dirigent Antoon Maessen en zijn muziek, of anderszins geïnteresseerd? Komt u luisteren, de tentoonstelling bezoeken of meezingen in de Stadskerk St. Cathrien!
 

Antoon Maessen voor het schoolkoor van het Sint-Catharinalyceum en het Sint Joriscollege ca 1963
Antoon Maessen voor het schoolkoor van het Sint-Catharinalyceum en het Sint Joriscollege ca 1963

zaterdag 6 april:
14:25 – 15:00 uur Stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns speelt werken van Antoon en Sylvia Maessen

15:00 – 16:00 uur Muziek van Antoon en Sylvia Maessen wordt uitgevoerd door het Poulenc Kwintet, Gerard Habraken en het Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts (entreeprijs 10 euro/ studenten en jongeren gratis toegang)

16:00 – 17:00 uur Meezingen met: 4 Koorgrapjes en Cantate Influenza, na afloop genieten van een hapje en drankje.

Wilt u meezingen? Aanmelden kan tot uiterlijk 17 maart via het mailadres: antoonmaessen100@muziekindecathrien.nl onder vermelding van uw stemsoort.
Na ontvangst van uw aanmelding wordt de bladmuziek per mail toegestuurd.
 
zondag 7 april zal het kerkkoor van de Catharinakerk, “De Zangers van Sinte Cathrien”, om 09:30 uur de hoogmis in de Catharinakerk opluisteren met werken van Antoon Maessen, o.a. de mis van “Nonae Montessa”. Op eerste Paasdag wordt dit programma in grote lijnen herhaald.
 
Tastbare herinneringen aan Antoon Maessen kunt u zien bij de Tentoonstelling Hommage Antoon Maessen op zaterdag 6 en zondag 7 april tijdens de openingstijden van de St. Catharinakerk.

Wij hopen velen van u te begroeten!

Programma 14.25 uur:

  • Arabesque voor beiaard – René Pieper (1955)
  • Mini scherzi voor carillon – Sylvia Maessen (1959)
  • Air I voor beiaard (1983) – René Pieper
  • Interludia (12) voor orgelpositief (1980): Antoon Maessen
    • I Allegro, II Tranquillo, III Moderato, IV Andantino, X Alla Gavotte

Arrangementen: 4. Arie Abbenes


Antoon Maessen werd op 8 april 1919 te Den Haag geboren. Hij overleed op 12 oktober 1997 in Waalre.

Hij studeerde piano, orgel en koordirectie in Den Haag en contrapunt en compositie bij de componist Jaap Vranken. Aan het Brabants Conservatorium behaalde hij de akte Muziekonderwijs B en het einddiploma Koordirectie (1961).

Op 24-jarige leeftijd werd hij dirigent/organist aan de Jeroenkerk te Den Haag. Hij leidde hij er enkele jaren het Palestrinakoor, als opvolger van zijn leermeester Jaap Vranken. Van 1946 tot 1961 was hij dirigent/organist in Roosendaal. Gedurende een aantal jaren trad hij regelmatig op als componist/pianist in het radioprogramma “De Zonnebloem” van de KRO en gaf hij een groot aantal educatieve huisconcerten. Verscheidene malen nam hij op uitnodiging deel aan de Belgisch-Nederlandse Componistendagen, waarbij een aantal van zijn kamermuziekwerken in première ging. Van 1962 tot 1982 was Maessen als muziekdocent werkzaam aan middelbare scholen in Eindhoven, waar hij ook enkele koren op zich nam.

Antoon Maessen ca 1969
Antoon Maessen ca 1969

 

Dit concert mogelijk gemaakt wordt met steun van de Stichting Cultuur Eindhoven