Projectkoor Quodlibet o.l.v. Paul Gieles
Schubert in de Cathrien

zaterdag 14 mei | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Afbeelding van een concert in de Stadskerk St. Cathrien

Franz Schubert (1797 – 1828) wordt vooral gekend als de meester van het lied: wie kent niet de ‘Winterreise’, de ‘Erlkönig’ of het ‘Ave Maria’?  Of als de componist van symfonieën zoals de ‘Unvollendete’. Dat hij ook opera’s en missen schreef is een stuk minder bekend.

De mis in C gr.t is een jeugdwerk – Schubert schreef het op 18-jarige leeftijd – en past in de traditie van de concertante missen van Haydn en Mozart. We horen een Mozartiaanse opening van het Kyrie in bijna kamermuziek-sfeer. Die sfeer vinden we ook op andere plaatsen van de mis terug, afgewisseld met stevige koordelen en solopassages. De koordelen passen in de Weense klassieke stijl met de (vaak hoog liggende) melodieën in de sopraanpartij en veelal homofone akkoordische begeleiding in de andere stemmen. Fugatische zettingen van het slot van Gloria of Credo – zoals traditie was – treffen we in deze mis echter niet aan. In een latere bewerking voegde Schubert nog blazers ad libitum toe, vandaag hoort u de vroege versie met alleen strijkers en orgel.

Naast deze mis bevat het programma andere minder bekende werken van zijn hand. Het Stabat Mater D 175 is eveneens een vroeg werk dat hij schreef van 4-6 april 1815. Van de oorspronkelijke tekst gebruikte Schubert slechts de eerste 4 stanza’s, de reden daarvan is niet geheel duidelijk. Psalm 23 – geschreven voor vrouwenkoor – hoort u vandaag in de versie voor mannenkoor.

Het programma sluit af met het Tantum Ergo. Het Tantum Ergo bevat het 5e en 6e couplet van de hymne Pange lingua (auteur Thomas van Aquino, 1225 – 1274). Het is een loflied op het Allerheiligste en werd gezongen tijdens het plechtig lof, meestal vlak voor de zegen of ook gedurende de communie van de gelovigen, en ook bij processies.

QuodLibet bestaat vanaf 2004. Spontaan ontstaan door een toevallige ontmoeting op straat en uitgegroeid tot een kleinschalig ad hoc koor dat in wisselende samenstelling concerten geeft. In de loop der jaren meerdere themaconcerten: Mendelssohn, Mozart, Haydn, Pergolesi, Vivaldi. Ook proberen we elk jaar een kerstconcert te verzorgen. Met niet aflatend enthousiasme wordt er alles uitgehaald. De zangers worden gezocht op basis van de muziek die we willen uitvoeren. Voor de themaconcerten wordt QuodLibet uitgebreid met instrumentalisten en solisten, die we “vrienden van QuodLibet” zijn gaan noemen.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor