Rianne Wilbers & Ruud Huijbregts
Jubileumconcert en cd-presentatie; o.a. nieuwe composities, i.s.m. Stichting Muziek Nu

zaterdag 23 oktober | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Rianne Wilbers

Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor


 

Afbeelding van de CD voorzijde

In 2021 is Ruud Huijbregts 10 jaar stadsorganist van Eindhoven en 30 jaar organist van de Catharinakerk in Eindhoven. Componisten Arjan van Baest, Mark Hendriks, Evert van Merode en Maurick Reuser componeerden in opdracht van Stichting Muziek Nu nieuw werk voor de orgels in de St. Catharinakerk in Eindhoven, opgedragen aan de stadsorganist. De orgels én de kerk waarin de orgels staan opgesteld vormden de inspiratiebron tot het schrijven van de nieuwe composities die te horen zijn in dit concert.

Een deel van de werken die tijdens dit concert worden uitgevoerd zijn vanaf 25 oktober 2021 beschikbaar op CD die wordt uitgegeven door Muziek Nu (www.muziek-nu.nl).


Zangeres Rianne Wilbers is een musicus die ervan houdt om uitdagingen aan te gaan en mensen aan zich te binden. Ze wordt alom geprezen om haar artistieke visie, haar bravoure en doorzettingsvermogen.

Februari 2016 slaagde Rianne met Symfonie nr. 3 van Górecki cum laude voor de opleiding Klassiek Zang aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hierbij kreeg ze zangcoaching van Xenia Meijer, Maarten Koningsberger en Lucia Meeuwsen. Naast repertoire van renaissance tot hedendaags, heeft Rianne veel interesse in kamermuziek.

Als ambassadeur en pionier van de hedendaagse muziek werkt Rianne graag samen met levende componisten. Ze begeeft zich als initiator van VONK op het vlak van grensoverschrijdend nieuw repertoire. Zo heeft ze meerdere wereldpremières op haar naam staan van Mayke Nas, Gerard Beljon, Anthony Fiumara en anderen bij speelplekken als November Music, de Rotterdamse Operadagen, Huddersfield Contemporary Music Festival, Gaudeamus Muziekweek,TransitFestival en Concertgebouw Brugge.

Ze volgde masterclasses bij: Juliet Fraser, Claron mc Fadden, Johannette Zomer, Henk Neven e.a. In 2019/2020 was ze geselecteerd als nieuw jong talent bij Music Hub Brabant. Waarin ze via improvisatie de grenzen opzoekt van haar stem en haar klassieke achtergrond. www.riannewilbers.nl


Organist, klavecinist en dirigent Ruud Huijbregts studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg orgel bij Hub. Houët en Bram Beekman, klavecimbel bij Gerard Dekker en koordirectie bij Jan Boogaarts en Cees Rotteveel. 

Als organist/klavecinist en dirigent concerteerde hij in diverse Europese landen en werkte hij mee aan vele radio-, TV- en CD-opnamen.

Sinds 1991 is hij dirigent/organist aan de St. Catharinakerk te Eindhoven, waar hij sinds 2011 ook stadsorganist is. Daarnaast is Ruud Huijbregts dirigent van Collegium Vocale Eindhoven en als artistiek leider leider mede-verantwoordelijk voor de programmering van de serie Muziek in de Cathrien te Eindhoven.

Sinds 2015 is hij docent orgel en theorievakken aan de Academy of Music and Performing Arts (AMPA, Fontys Hogeschool voor de Kunsten) in Tilburg.

Componisten

Arjan van Baest (1969) werkt als componist, dirigent en pianist/organist in kerk, concertzaal en theater. Hij is dirigent/muzikaal leider van de Dominicuskerk in Amsterdam en concertkoor Cantiqua Concert in Tilburg. Hij is een van de vaste pianisten van Dorine van der Klei. Met zanger Jelle Leistra vormt Arjan het duo ‘Leistra en Van Baest’, dat zich vooral toelegt op de liedjes van Harry Bannink.

Samen met Evert van Merode is Arjan het artistieke hart van Stichting Muziek Nu. Sinds 2019 bestaat ook Stichting Muziekwerk, bedoeld voor de realisering van muziek(theater)projecten van Arjan.

Arjan studeerde compositie bij Kees Schoonenbeek, koordirectie bij Louis Buskens (cum laude) en orkestdirectie bij Arjan Tien. Aan de Universiteit van Tilburg promoveerde hij op een proefschrift over muziek, tekst en betekenis.

Maurick Reuser (1998) is een pianist, componist en presentator met een brede interesse. Doorgaans focust hij op oosterse filosofieën en hedendaagse muziek, in het bijzonder de Japanse. Momenteel onderzoekt hij de mogelijkheden om Japanse kunst en cultuur te integreren in eigentijdse en nieuwe muziek. Maurick werkt intensief in ensembles en als begeleider van zangers en koren. Daarnaast heeft hij ruime ervaring als orkestpianist, klavecinist en fortepianist. Aan de Master of Music bij de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg studeert Maurick piano bij Jelena Bazova en Nicolas Callot en compositie bij Anthony Fiumara en Celia Swart. Ook studeert hij bestuurskunde aan Tilburg University.

Van huis uit pianist, had Maurick altijd een passie voor compositie. In 2020 won Maurick de derde prijs bij het Prinses Christina Concours met zijn inzending Memory Lane, geschreven voor en gespeeld door het Chimaera Trio. In 2021 won hij met het gitaarsolostuk Hoshi no kage ni de derde prijs op het internationale gitaarcompositieconcours The Time of the Guitar. Ook werd hij genomineerd voor de Tera de Marez Oyens Award 2021 voor het pianosolostuk Kobucha. Dit werk voerde hij uit op de Gaudeamus Muziekweek. Hiernaast deed hij deze zomer mee aan de Gaudeamus Summer School, een uniek educatieproject waarbij voor en met een ensemble een nieuw werk werd ontwikkeld. Dit werk, Ugetsu, is geschreven voor But What About en ging ook tijdens de Gaudeamus Muziekweek in première.

Mark Hendriks (1971) studeerde Compositie aan het Fontys (Brabants) Conservatorium te Tilburg, Arrangeren (jazz) aan het Amsterdams Conservatorium en Muziektechnologie (Compositie Toegepaste Muziek en Productie) aan de HKU (toen nog) in Hilversum.

Al tijdens zijn studies was hij volop actief als componist, arrangeur, dirigent en pianist / toetsenist in zowel de klassieke- als lichte muziek.

Vandaag de dag ligt zijn focus weer vooral op het componeren in de meest uiteenlopende muziekstijlen (van modern klassiek tot jazz, van pop tot elektronische muziek). Afwisselend met nieuwe muziek voor de concertzaal en het componeren van muziek voor (korte) films.

Evert van Merode (1980) studeerde piano aan het Fontys Conservatorium Tilburg bij Joop Celis en Bart van de Roer. Tegelijkertijd studeerde hij cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Hij volgde lessen compositie bij Willem Jeths in Amsterdam. De afgelopen jaren componeerde hij voornamelijk koorwerken (waaronder kerkmuziek) en kamermuziek. Naast zijn werkzaamheden als dirigent van twee koren in Tilburg (Kleinkoor XingNu) en Utrecht (Gemengd Koor Nootabene) wordt hij regelmatig gevraagd als begeleider van koren en solisten. Al van jongsaf aan is hij actief als kerkmusicus. Sinds eind 2019 is hij pianist/organist in de Dominicusgemeente in Amsterdam. Momenteel volgt hij orgellessen bij de Eindhovense organist Ruud Huijbregts. Samen met Arjan van Baest is hij mede-oprichter van Stichting Muziek-Nu. Deze stichting laat nieuwe composities schrijven en uitvoeren in verrassende concerten. Naast diverse bijzondere concerten zijn er de afgelopen jaren ook een aantal cd-opnamen gerealiseerd. www.muziek-nu.nl


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor