Ruud Huijbregts (stadsorganist Eindhoven)
Widor (Symphonie Gothique) e.a.

zaterdag 28 december | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Verschuerenorgel Catharinakerk Eindhoven

met om 14:00 uur: lezing door Hans Strootman ‘Widor in de jaren 90’.

Meer lezingen horen? Beluister ze op de website Hans Strootman Lezingen.

Ruud Huijbregts
Ruud Huijbregts

Ruud Huijbregts studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg orgel bij Hub.Houët en Bram Beekman, klavecimbel bij Gerard Dekker en koordirectie bij Jan Boogaarts en Cees Rotteveel. Verder volgde hij nog diverse cursussen o.a. bij Luigi Tagliavini, Albert de Klerk en Kamiel d’Hooghe (orgel) en Joop van Zon (orkestdirectie).

Hij is op verschillende terreinen actief: als organist, klavecinist/continuospeler en als koordirigent gaf hij vele concerten in binnen en buitenland, en verzorgde hij diverse radio- en televisie- en CD-opnamen. In 2006 verscheen een CD met het complete werk van Herman Hollanders, die in de vroege 17e eeuw o.a. organist was van de Eindhovense Sint Cathrien.
Orgelconcerten o.a. in St.Paul’s Cathedral in Londen, de Utrechtse Domkerk, de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem en de Sint Jan te ‘s Hertogenbosch. Samen met het Brabants Orkest in het Concertgebouw te Amsterdam en op het concertorgel in het Muziekgebouw ‘Frits Philips’ te Eindhoven.

In 1981 richtte hij het Eindhovens Vocaal Ensemble op, thans Collegium Vocale Eindhoven geheten. Met dit koor voerde hij vele grote koorwerken uit, waaronder Bach’s Johannes- en Matthäus-Passion, Magnificat en Hohe Messe, de Mariavespers van Monteverdi, het Requiem en de mis in c klein van Mozart en alle grote missen van Haydn. Daarnaast ook vele werken van hedendaagse componisten o.a. Toebosch, Maessen, Manneke, Kodaly, Britten en Pärt. In november 2012 werd Ein Deutsches Requiem van Brahms uitgevoerd in de nieuwe bewerking voor klein ensemble van Joachim Linckelmann.

Ruud Huijbregts is mede-initiatiefnemer en artistiek leider van Collegium Musicum Eindhoven. Hierin participeren het Collegium Vocale en Collegium Instrumentale (voorheen Brabants Muzyk Collegie) in de concertserie ‘Muziek in de Cathrien’, wekelijkse concerten op zaterdagmiddag in de Eindhovense Stadskerk St.Cathrien.

Hij is docent aan het Fontys Conservatorium te Tilburg en de CKE muziekschool te Eindhoven. Daarnaast is hij dirigent/organist aan de Eindhovense Stadskerk St. Cathrien en was hij bijna 25 jaar dirigent van het studentenkoor Vokollage van het Eindhovens Studenten Muziekgezelschap “Quadrivium”. In 2011 werd hij benoemd tot stadsorganist van Eindhoven.