Sint Nicolaasconcert
Benjamin Britten: Saint Nicolas Cantata

zaterdag 07 december | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Collegium Vocale Eindhoven (2019)

De verjaardag van de heilige Nicolaas – de echte, de bisschop van Myra – wordt op 7 december in de Cathrien gevierd met een bijzonder project: de uitvoering van de Saint Nicolas Cantate opus 42 van Benjamin Britten.

Britten schreef dit werk oorspronkelijk voor een schooluitvoering in 1948. Daardoor geïnspireerd organiseren wij een uitvoering waarin wordt samengewerkt met professionele- en amateurmusici, zoals ook door de componist is bedoeld. Bij de uitvoering zullen de toehoorders actief betrokken worden bij het samen zingen van enkele delen uit de Cantate. U bent van harte uitgenodigd om dit Sinterklaasfeest mee te maken!

The Nicolas Cantata

Benjamin Britten (1913-1976) was in vele opzichten een buitenbeentje. Zo schreef de beroemde romanschrijver E.M. Foster: “Britten behaalt triomfen buiten de regels van de kunst om.” Inderdaad, hij deed niet mee aan modieuze stromingen maar volgde zijn eigen weg: het componeren van begrijpelijke muziek (soms speciaal bedoeld voor amateurs) en het kiezen van onderwerpen zoals underdogs (de opera Albert Herring) en het pacifisme (het War Requiem). Hij wilde zijn muziek toegankelijk maken voor velen en ook voor kinderen. In zijn jonge jaren zagen critici hem niet voor vol aan. Britten trok zich dat aan en leed ook overigens onder de toen heersende politieke, maatschappelijke en morele tendensen en onder eigen innerlijke strijd. Op 26-jarige leeftijd vertrok Britten voor enkele jaren naar de Verenigde Staten en Canada, waar hij ook de band bezegelde met zijn levenspartner, de tenor Peter Pears.

De Saint Nicolas Cantata schreef Benjamin Britten in 1948 voor het lustrum van het Lancing College in Sussex (de vroegere middelbare school van Pears). Hij hield rekening met de uitvoeringsmogelijkheden ter plaatse, hetgeen resulteerde in een ensemble van gemengd koor en enkele jongens-stemmen, met een hoofdrol voor de tenor-solist en begeleiding van strijkers, piano, orgel en slagwerk.

Voor het schrijven van de tekst werd een beroep gedaan op Eric Crozier.


Ruud Huijbregts
Ruud Huijbregts

Begin jaren tachtig heeft een groep muzikale vrienden zich verenigd tot een koor onder de naam Eindhovens Vocaal Ensemble. Mede-oprichter en dirigent is Ruud Huijbregts. Inmiddels heet dit koor Collegium Vocale Eindhoven.

De Eindhovense Stadskerk Sint-Cathrien is het thuispodium waar het koor deel uitmaakt van het samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien. Het CVE is regelmatig te beluisteren in de gelijknamige concertserie op de zaterdagmiddag.

Onder de bezielende leiding van Ruud Huijbregts heeft het CVE een uitstekende reputatie opgebouwd als vertolker van een breed repertoire uit alle stijlperioden.