Mannenensemble Esquire
Slotconcert seizoen 2019-2020

zaterdag 20 juni | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Mannenensemble Esquire

Sinds 2014 jaar kent het Stadsjongenskoor Oldenzaal een nieuw koor: Esquire. Een vocaal mannenensemble voor jongemannen van 25 jaar en ouder die graag op niveau willen blijven zingen. Een klein ensemble dat op een natuurlijke manier in ledenaantal zal groeien. Esquire staat onder leiding van Dennis Vallenduuk.

Het Stadsjongenskoor Oldenzaal komt voort uit het jongenskoor van de Sint Plechelmusbasiliek en bestaat sinds 1915. Tegenwoordig is het koor niet meer verbonden aan een kerk en geeft concerten met zowel religieuze als wereldlijke muziek. Onlangs zongen de jongens met veel succes de ragazzi partij van de  Carmin Burana met het Bentheimer Kammerchor (Dld). De afgelopen jaren zongen de jongens tijdens uitvoeringen van de Matthäus Passion te Oldenzaal, Enschede, Amsterdam, Deventer, Heeswijk Dinther, Groenlo en Utrecht. Ze deden dit samen met Consensus Vocalis, het Combattimento Consort van Jan Willem de Vriend en met het Concerto d’ Amsterdam onder leiding van Klaas Stok.

Bijzonder is dat het Stadsjongenskoor in 2013 ook mee deed aan de Matthäus Scratch onder leiding van Ton Koopman. In 2007 zongen de jongens de rol van straatschoffies in de opera Boris Godoenov met Nationale Reisopera en dirigent Vassily Petrenko. Met dit gezelschap maakten zij een tournee langs alle grote theaters in Nederland. Ook zong het Stadsjongenskoor mee in de Saint Nicolas Cantata van Benjamin Britten en deed het koor in 2010 mee aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in het Belgische Neerpelt waar het een tweede prijs behaalde.

Het Stadsjongenskoor bestaat uit een aantal koren. Ieder jaar wordt een nieuw Opleidingskoor opgericht bestaande uit zangers geselecteerd uit groep 5 van de Oldenzaalse basisscholen.

 

Na één jaar maken deze jongens de overstap naar het Middenkoor en gaan ze twee maal per week repeteren. Wanneer de jongens voldoende kwaliteit en ervaring hebben worden ze uitgenodigd in het Concertkoor te zingen en dit kunnen ze blijven doen tot aan de stemwisseling.

Na de stemwisseling en hun 14de verjaardag kunnen de jongens doorgaan met zingen in het Jongemannenkoor Oldenzaal. Naast de vele concerten met het jongenskoor verzorgen de jongemannen ook eigen optredens. In 2008 maakten de jongemannen een succesvolle concertreis naar Praag en verzorgden daarnaast concerten in Hoorn, Holten en Ootmarsum.

Dennis Vallenduuk
Dennis Vallenduuk

Artistiek team
Mariette Effing is sinds 1998 als dirigent verbonden aan het Stadsjongenskoor Oldenzaal. Zij studeerde koordirectie en Schoolmuziek aan het ArtEZ conservatorium. Vaste pianist/organist is Dennis Vallenduuk. Hij studeerde orgel aan het conservatorium te Enschede bij Gijs van Schoonhoven. Een aantal jongens en jongemannen volgt zanglessen bij een ervaren zangdocent.