Symposium castraatzang (vanaf 14 uur!)
t.g.v. het 100e sterfjaar van Alessandro Moreschi, de laatste castraat

zaterdag 08 oktober | 14.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Foto van Alessandro Moreschi, de laatste castraat

MuziekSymposium in de Cathrien: Symposium castraatzang

Exact een eeuw geleden stierf met Alessandro Moreschi de laatste castraat uit de Westerse muziekgeschiedenis. Maar wat weten we nou precies over deze hoogst aparte klasse zangers?

In aanloop tot zijn schrijversdebuut ‘Stem’, een historische roman waarin drie personages elk voor zich op zoek gaan naar hun eigen stem, verdiepte Daan Esch zich in het fenomeen van de castraten. In deze lezing legt hij de wortels van deze bevreemdende traditie bloot. We volgen de opmars van de castraten, van slaven tot luxe-prostitués, van veldheren tot kerkvaders, van koorzangers tot de gekende divo’s die de Italiaanse barokopera met hun kunst domineerden.

Aan de hand van talrijke biografieën en getuigenissen belichten we de impact van deze sterzangers op de ontwikkeling van het operagenre als dusdanig, de carrières van bekende (en vergeten) componisten en de moderne zangtechniek. Maar net zo goed staan we stil bij de bikkelharde opleiding, de sociale vooroordelen en de emotionele tol die deze popsterren ‘avant la lettre’ betaalden als prijs voor hun succes.

Let op – van 14.00 tot 16.00 uur!


Daan Esch
Daan Esch

Daan Esch studeerde letteren, filosofie en economie aan de KU Leuven (België) en RU Groningen (Nederland). Daarnaast studeerde hij piano en solozang bij o.a. Evelyne Brunner (Lyon, Frankrijk), Cathérine van de Velde en Lucienne Van Deyck.

Na een stage bij de Opéra de Lyon werd hij benoemd tot intendant van het Symfonieorkest Vlaanderen. Vervolgens was hij actief als dramaturg bij de Vlaamse Opera en als hoofdredacteur & casting officer bij de Munt. Daarna maakte hij carrière als communicatiemanager bij verschillende multinationals in binnen- en buitenland.

In 2016 richtte Daan Esch zijn eigen zaak op. Via Authenticom coacht hij bedrijven, ondernemers en auteurs om hun eigen stem te vinden en een sterk merk uit te bouwen via authentieke communicatie.

Met de historische roman ‘Stem’, een ode aan de barokopera in het algemeen en aan castraatzangers in het bijzonder, maakte Daan Esch zijn auteursdebuut bij Lannoo. In de marge van dit boek maakte de schrijver een veelgesmaakte podcastreeks die Floris Kortie (Podium Witteman) in 2020 tipte als favoriet. De verschijning van Daans tweede roman staat gepland voor het najaar van 2023.
Meer info over de auteur en zijn werk op www.daanesch.com.


Linde Schinkel
Linde Schinkel

Sopraan Linde Schinkel, barok gespecialiseerd, vertelt met haar stem graag het verhaal van de muziek. Met dit uitgangspunt beweegt ze zich in vele gedaantes door muziek- en theaterland. Als oratoriumsolist was ze o.a. te horen in Messiah, Dixit Dominus en Psalm 112 van Händel, Messe Solennelle van Rossini, Brahms en Mozart Requiem. De soli van de Matthaüs Passion zong ze in Milaan, Wenen en Praag.

Linde is ook theatermaker met VOX Muziektheater. Zo maakte ze voor het Grachtenfestival en Over ‘t IJ festival de Coffeeshop Cantate; Bach uitgevoerd in een Amsterdamse Coffeeshop. Linde heeft een passie voor objecttheater en poppenspel. In de laatste voorstelling van VOX ‘Poor Thing’, combineert ze objecten van 17e-eeuwse stillevens met melancholische luitliederen van Dowland. Als zingende poppenspeler was ze eerder dit jaar te zien in een bewerking van Purcell’s Fairy Queen door het Nederlands Blazers Ensemble en Duda Paiva Company. Meer info: www.lindeschinkel.nl en www.voxmuziektheater.nl.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor