Tommy van Doorn, organist van de St. Petrus Basiliek in Boxtel
met om 14.00 uur lezing door Hans Strootman

zaterdag 27 oktober | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
organist Tommy van Doorn

met om 14.00 uur lezing door Hans Strootman: ‘Jeanne Demessieux, legendarisch en tragisch’

Léonce de Saint-Martin was opvolger van Louis Vierne als organist van de Notre-Dame in Parijs. De Suite Cyclique behandelt enkele thematische gegevens die steeds in de verschillende delen terugkomen. De ene keer duidelijk herkenbaar, dan weer versluierd.

Honderd jaar geleden overleed Claude Debussy. Zijn impressionistische werk “La cathédrale engloutie,” afkomstig uit de Préludes voor piano, verhaalt de legende van een verzonken kathedraal die langzaam verrijst uit de oceaan.

Jeanne Demessieux (1921-1968)
Jeanne Demessieux (1921-1968)

De tweede helft van het programma is gewijd aan Jeanne Demessieux, die vijftig jaar geleden (op 11 november 1968) stierf. Haar ongekende virtuositeit op het orgel maakte haar een wereldberoemde concertorganist. Deze virtuositeit klinkt door in werken als het Te Deum en de Six études. De vandaag gespeelde “Octaves” is een studie in octavenspel in zowel handen als voeten, maar tevens een dramatisch en vurig werk. Poëtisch zijn de kleinere koraalvoorspelen op Gregoriaanse thema’s, gebaseerd op diverse gezangen uit het liturgisch jaar. Met regelmaat horen we ook invloeden van een meer jazzy idioom, zoals in de Prélude et fugue.

 

 

 

 

organist Tommy van Doorn
organist Tommy van Doorn

Tommy van Doorn (1990) is organist en beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hij bespeelt daar onder meer het monumentale Smitsorgel (1842).

Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij vanaf 2009 hoofdvak orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen. Piano werd als bijvak gestudeerd bij Jelena Bazova. Hij verdiepte zich tevens in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In juni 2014 werd studeerde hij cum laude af met een concert in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven.  Verdere masterclasses en interpretatielessen werden gevolgd bij o.a. Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin, Wolfgang Baumgratz (D) en Luca Scandali (It). Hij volgt de masterstudie beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Frans Haagen. Tevens studeert hij de master musicologie aan de Universiteit Utrecht.

 

Tommy van Doorn werkt als privé-muziekdocent en geeft orgelles bij Kunstkwartier Helmond. In 2018 behaalde hij de tweede prijs op het internationale beiaardconcours in Zwolle en Kampen. Op orgel begeleidde hij onder meer uitvoeringen van de Requiems van Fauré en Duruflé.

 Bij de Brabantse Orgelfederatie verschenen enkele opnames van zijn spel en is hij betrokken als artistiek adviseur. Hiernaast is hij voorzitter van de Stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk in Schijndel en artistiek adviseur van de Stichting Kerkconcerten Boxtel.

Zie ook www.tommyvandoorn.com