VIJF!
VIJF!: Saskia Onstwedder-List, fluit; Anne-Marie van de Grint, viool; Anne-Marie van Mierlo, hobo; Lieselot Toorop, fagot; Renske de Leuw, harp

zaterdag 01 februari | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
VIJF!

Met om 14.25 uur: beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns.

VIJF!: 5 bevlogen vrouwen, 5 unieke instrumenten, 5 muzikale harten

Het begon allemaal met de droom van hoboïste Anne-Marie van Mierlo: een droom voor een nieuw, kleurrijk ensemble. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en al snel kreeg haar idee concrete vormen met de oprichting van het nieuwe ensemble VIJF! dat zich in januari 2017 succesvol presenteerde. VIJF! speelt klassieke muziek op nét een andere wijze. De gouden combinatie van harp, fluit, fagot, hobo en viool maakt VIJF! tot een uniek ensemble. En omdat de samenstelling zo bijzonder is maakt het ensemble vaak zelf de arrangementen. Zo speelt VIJF! niet alleen kamermuziek maar brengt ze ook grotere orkestwerken. Waarbij uiteraard de muzikale strekking in zijn waarde wordt gelaten.

Inmiddels heeft VIJF! ook nieuw, origineel werk aan haar repertoire kunnen toevoegen. Componist Ad de Jong heeft, geïnspireerd door het prachtige klankpalet van het ensemble, nieuwe werken geschreven voor VIJF!: o.a Kwintessens en Dancing Darvish. Voorjaar 2020 brengt VIJF! haar debuut-cd ‘Saffier’ uit!

Saskia Onstwedder-List studeerde fluit aan de Conservatoria van Tilburg en Maastricht. Ze behaalde haar diploma in Tilburg, waar ze afstudeerde bij Raymond Delnoye. Saskia is voornamelijk werkzaam als freelance fluitiste. Ze remplaceerde in beroepsorkesten zoals Het Brabants Orkest, maar speelt ook graag en regelmatig in kamermuziekensembles. Ze was fluitiste bij Aulos Consort en speelt in Concerto Brabant. Bij Het Zeeuws Orkest is Saskia nu alweer vele jaren solofluitiste en soleerde ze o.a. in het beroemde fluit-harp concert van W.A. Mozart.

Anne-Marie van de Grint studeerde viool aan de Conservatoria van Tilburg en Maastricht. Door haar brede muzikale interesse deed ze ervaring op in uiteenlopende genres. Ze specialiseerde zich met name in barokmuziek en Argentijnse tango. Anne-Marie speelde barokmuziek in o.a. La Réjouissance en Aulos Consort, speelt in tangokwintet Grupo del Sur, maakt deel uit van Viola Tricolore en Quartetto Claro, en is daarnaast concertmeester bij Brabant Sinfonia en vervangend concertmeester in het Zeeuws Orkest.

Anne-Marie van Mierlo studeerde hobo bij Anne de Vries en Hans Roerade aan de Conservatoria van Tilburg en Maastricht. Zij behaalde daar haar diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus. Anne-Marie remplaceerde in verschillende beroepsorkesten, speelde vanaf de oprichting in het Aulos Consort en is solohoboïste van Het Zeeuws Orkest. Daarnaast is zij een regelmatig gevraagde gast bij verschillende orkesten en ensembles. Naast VIJF! speelt zij met veel plezier in Par Ensemble.

Lieselot Toorop studeerde aanvankelijk hoofdvak piano, maar viel al snel voor de prachtige klanken van de fagot. Al tijdens haar studie speelde zij bij verschillende orkesten en ensembles in binnen- en buitenland. Tevens was zij vanaf de oprichting actief in het Aulos Consort. Lieselot remplaceert in diverse orkesten met fagot en contrafagot en is solofagottiste bij Het Zeeuws Orkest, het Nederlands Theater Orkest en Concerto Brabant. Haar voorkeur gaat uit naar symfonisch spel, maar kamermuziek vindt zij een grotere uitdaging!

Renske de Leuw werd als vijfjarig meisje verliefd op de harp. Haar diploma’s Bachelor- en Master of Music behaalde ze aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze nam deel aan masterclasses in binnen- en buitenland en volgde daarnaast ook lessen jazz- en popharp. Renske is actief als soliste en speelt in diverse orkesten waaronder Brabant Sinfonia en Het Zeeuws Orkest. Met Duo Jørgensen – de Leuw maakte zij succesvolle concertreizen naar o.a. Brazilië en Canada en nam zij de cd ‘Voices’ op. Samen met fluitiste Femke van Leeuwen vormt zij Duo LeoNina.