Werken van J.S.Bach, Messiaen en Satie
Collegium Musicum Catharina

zaterdag 16 februari | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Erik Satie

Éric Alfred Leslie Satie, artiestennaam: Erik Satie (Honfleur, 17 mei 1866 – Parijs, 1 juli 1925) was een Franse componist en pianist. Satie leidde het leven van een bohemien en was maatschappelijk een buitenstaander. Hij werd gezien als een kolderieke zonderling en provocateur.

Erik Satie
Erik Satie

In 1877 liep Satie opzettelijk bronchitis op om zich te onttrekken aan militaire dienst. Tijdens het herstel las hij de decadente romans van Joséphin Péladan. Deze kunstenaar en sekteleider had een enorme aantrekkingskracht op de Parijse kunstwereld. Zo boekte Péladan veel succes met zijn Salons de la Rose-Croix (1892-1897).

Satie werd de officiële componist van de door Péladan opgerichte kunstenaarssekte. Voor deze ‘rozenkruisers’ en hun geestverwanten heeft Satie verschillende werken gecomponeerd. De samenwerking met de rozenkruisers liep al snel stuk. De spottende Satie moest wel botsen met de grootheidswaan van Péladan.

In 1893 richtte Satie zijn eigen kerk op, de zogenaamde Metropolitaanse Kunstkerk van Jezus de Leidsman. Satie was leider en kapelmeester van deze kerk. Meer mensen waren er ook niet, Satie was slechts het enige lid van zijn fantasiekerk. Als kapelmeester van zijn eenmanssekte componeerde Satie in 1895 de indrukwekkende Messe des Pauvres.

Zijn oeuvre, dat vooral uit piano- en toneelwerken bestaat, raakte na zijn dood in de vergetelheid. Niettemin oefende hij tijdens zijn leven invloed uit op andere componisten zoals Claude Debussy, Maurice Ravel, Darius Milhaud, Edgard Varèse en Francis Poulenc, en later ook op John Cage. De Amerikaan Cage was het ook die in de jaren ‘40 op het modernisme van Satie wees en daarmee de aanzet gaf voor een nieuwe receptie-esthetiek van Saties werken.

Satie heeft in Nederland vooral bekendheid gekregen dankzij de componist, musicus en dirigent Reinbert de Leeuw. Hij was de interpretator van Saties pianomuziek.