Hans Strootman lezingen

“Muziek in de Cathrien” heeft in het seizoen 2008-2009 aandacht gewijd aan het honderdste geboortejaar van de grote orgelcomponist Olivier Messiaen (1908-1992). In tien concerten werd geheel zijn oeuvre uitgevoerd, wat een moedige daad is te noemen, omdat Messiaen’s muziek geen gemakkelijke kost is. Tot onze verbazing was er steeds een -voor orgelconcerten- talrijk publiek.

Dat was behalve aan een keur van organisten zeker ook te danken aan de cultuurhistoricus Hans Strootman, die voorafgaande aan de bespeling het concert inleidde.

Hans Strootman lezingen

Deze gepensioneerde geschiedenisleraar heeft zijn leven lang een grote betrokkenheid gehad bij de Franse orgelmuziek en omdat Franse orgelmuziek voornamelijk op orgels in Parijs bekendheid kreeg, was hij ook (zijn vader was werkzaam bij de NS en gezinsleden hadden vrij reizen door Europa…!) regelmatig in Parijs te vinden. Daarbij was hij er in de jaren 80/90 in zijn vrije tijd gids/reisleider. Zodoende heeft hij deze stad van binnen en buiten leren kennen.

 

Hans Strootman heeft in zijn ontdekkingstochten door de Franse lichtstad ook meermalen de componist Messiaen ontmoet en gesprekken met hem gevoerd. Zijn inleidingen bij deze concertserie waren voor velen dan ook een openbaring! Vooral omdat ze, afwijkend van de doorsnee muziekinleidingen niet zozeer de composities behandelen. Zoals hij het zelf verwoordt: ” ‘Muziek in de Cathrien’ verstrekt al voortreffelijke schriftelijke informatie over de te spelen werken en daarnaast zie ik het vooral als mijn taak de componist als mens in zijn tijd en omgeving te plaatsen.”

Lees verder op de website van Hans Strootman

www.hansstrootmanlezingen.nl