Eindhovens Bevrijdingsconcert met koor & orgel
Collegium Vocale Eindhoven zingt Elgar, Purcell en Goodall

zaterdag 17 september | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven

 

Over de uitvoerenden

Begin jaren tachtig heeft een groep muzikale vrienden zich verenigd tot een koor onder de naam Eindhovens Vocaal Ensemble. Mede-oprichter en dirigent is Ruud Huijbregts. Inmiddels heet dit koor het Collegium Vocale Eindhoven.

De Eindhovense Stadskerk Sint-Cathrien is het thuispodium waar het koor deel uitmaakt van het samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien. Het CVE is regelmatig te beluisteren in de gelijknamige concertserie op de zaterdagmiddag.

Onder de bezielende leiding van Ruud Huijbregts heeft het CVE een uitstekende reputatie opgebouwd als vertolker van een breed repertoire uit alle stijlperioden.


Reeds tijdens zijn studie aan het Brabants Conservatorium richtte Ruud Huijbregts het Eindhovens Vocaal Ensemble op, thans Collegium Vocale Eindhoven geheten. Hiermee voerde hij vele koorwerken uit. In 1987 klonk er tevens als eindexamen koordirectie een Bach-programma met o.a. Cantate 21. Een mijlpaal was de eerste uitvoering in 1988 van Bach’s Johannes Passion met EVE en barokorkest Florilegium Musicum. Nog vele grote werken van Bach zouden volgen: Hone Messe, Magnificat, Weihnachts-Oratorium en in 2001 de Matthäus Passion. De laatste tijd wordt veelal samengewerkt met het barokorkest Babantsch Muzyk Collegie (sinds 2012 Collegium Instrumentale Eindhoven geheten) en het Catharina Consort.

Ruud Huijbregts als koordirigent
Ruud Huijbregts

Ook oude muziek neemt een belangrijke plaats in bij Ruud Huijbregts en het EVE. Zo werden reeds enkele keren de Mariavespers van Claudio Monteverdi uitgevoerd en maakte het solistenensemble van het Brabantsch Muzyk Collegie een integrale CD-opname van de werken van Herman Hollanders, een componist die van 1618 tot 1623 organist was van de Catharinakerk te Eindhoven. Ook werden in de serie ‘Muziek in de Cathrien’ vele werken van andere vroege componisten uitgevoerd waaronder het complete ‘Das Jüngste Gericht’ van Dietrich Buxtehude, de Musikalische Exequien van Schütz, en vele werken van o.a. Purcell, Blow, Gibbons en Charpentier.

Heel bijzonder was de serie met missen van Joseph Haydn: tussen 1996 en 2008 zijn respektievelijk alle grote missen uitgevoerd door het EVE onder leiding van Ruud Huijbregts. Uiteraard ontbreken ook andere belangrijke koorwerken niet in het repertoire: zo werden het Requiem, enkele motetten en de Krönungsmesse van Mozart uitgevoerd verder werken van Mendelssohn, Brahms (o.a. Fest- und Gedenksprüche en motetten) Rheinberger (Cantus Missae). Uit de moderne tijd werden werken uitgevoerd van Daan Manneke, Arvo Pärt (Johannes Passion en Miserere), Ton de Leeuw (Cinq Hymnes), Gorecky, Lauridson, Louis Toebosch (o.a. premiere van Cantate Europeum), Gésa Frid, Howard Goodall (In memoriam Anne Franck en Missa Aedis Christi) en Rutter (Gloria).

Van 1995 tot 2019 was Ruud Huijbregts ook dirigent van het koor Vokollage van het Eindhovense Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium. Met dit enthousiaste koor, bestaande uit studenten en ex-studenten van de TU/e en Fontys-hogeschool voerde hij zeer afwisselende programma’s uit waarbij werken werden gezongen van Purcell, Britten, Rutter, Shearing en P.D.Q.Bach (Liebeslieder-Polka’s). Tijdens het 7e lustrum in 2004 werd een speciaal door Jos van den Dungen gecomponeerd werk “Keerkring” uitgevoerd onder zijn leiding, waarbij ook kamerorkest Ensuite en blokfluitensemble Sambuca meewerkten. In 2005 werden bij de eerste sQratch van Quadrivium onder leiding van Ruud Huijbregts het Gloria van Vivaldi en de Messa di Gloria van Puccini uitgevoerd. Dit laatste werk werd ook bij gelegenheid van zijn afscheid uitgevoerd.
Verder is Ruud Huijbregts nog dirigent van Cantatue, het medewerkerskoor van de TU/e.

Opvallend in de aanpak van Ruud Huijbregts is de stijlbewustheid, aandacht voor de tekst en inhoud en veel nadruk op de passie en de beleving. Mede vanwege de bijzondere programmering levert dit vaak boeiende concerten op.


Gerard Habraken
Gerard Habraken

Op het Gymnasium Beekvliet in Sint Michielsgestel kwam Gerard Habraken in aanraking met het pijporgel. Na voltooiing van zijn gymnasiumopleiding studeerde hij orgel bij Hub. Houët aan het Brabants Conservatorium (Einddiploma Solospel 1974) en bij Kamiel D’Hooghe aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij in 1976 met Onderscheiding afstudeerde. Vervolgstudies vonden plaats bij Luigi Ferdinando Tagliavini, René Saorgin, Marie-Claire Alain, Piet Kee, Louis Toebosch en Harald Vogel, o.m. aan de Zomeracademie voor organisten te Haarlem.

Van 1972 tot 2015 was hij werkzaam als docent pijporgel aan Factorium Podiumkunsten te Tilburg. Van 1973 tot aan de sluiting van de kerk in 2012 was hij als organist verbonden aan de Heilig-Hartkerk aan de Ploegstraat in Eindhoven. In 1977 werd hij eerste prijswinnaar van het Orgelconcours ‘Alex Paepen’ te Antwerpen en in 1979 won hij de derde prijs van het ‘César Franck Concours’ te Haarlem.

Behalve in Nederland gaf Gerard Habraken tal van concerten in België, Duitsland, Frankrijk (o.m. in de Parijse Cathédrale Notre-Dame), Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Zweden en het Verenigd Koninkrijk (o.m. in de kathedralen van Londen, Canterbury en Peterborough).

Zijn repertoire omvat werken uit alle stijlperioden en hij bracht premières van composities van onder anderen Kees Schoonenbeek, Louis Toebosch, Henk Badings en Mathieu Dijker.

Als begeleider en continuo speler werkt hij samen met tal van gerenommeerde solisten, koren en ensembles.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor