Eindhovense Oratorium Vereniging
o.l.v. Geert Broeksteeg

zaterdag 16 november | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Eindhovense Oratorium Vereniging

Stabat Mater – De treurende moeder – Antonin Dvořák

Antonín Dvořák verloor drie kinderen gedurende het schrijven van zijn Stabat Mater. De aangrijpende tekst, uit de veertiende eeuw, over Maria die haar zoon aan het kruis genageld ziet, bood de componist de mogelijkheid zijn verdriet in muziek om te zetten.

Vandaag kunt u luisteren naar twee delen hieruit. Op maandag 30 maart 2020 zal de Eindhovense Oratorium Vereniging dit werk in zijn geheel uitvoeren in het Muziekgebouw Eindhoven.

Psalmfest – John Rutter

De psalmen van David zijn al eeuwenlang een bron van inspiratie voor componisten. Psalmfest van John Rutter is een verzameling van negen psalmen waarvan er vandaag zeven op het programma staan.

De negen delen van Psalmfest zijn geschreven tussen 1976 en 1992. Zeven ervan zijn als afzonderlijke lofzangen gepubliceerd. Met het bundelen van deze psalmen wilde Rutter ze ook toegankelijk maken voor de concertzaal.

Naast prachtige melodieën zijn de werken van Rutter bekend om de syncopische ritmes. Voor u als luisteraar misschien verrassend, voor ons een uitdaging. Wij wensen u veel luisterplezier.

De Eindhovense Oratorium Vereniging (EOV) is een van de grotere koren in Eindhoven en streeft naar het op een zo professioneel mogelijke wijze ten gehore brengen van belangrijke stukken uit de klassieke maar ook uit de moderne muziekgeschiedenis. De EOV bestaat momenteel uit 78 leden. Met dirigent en artistiek leider Geert Broeksteeg, pianist en repetitor Rob van Heck en de inzet van de leden heeft het koor een hoog niveau weten te bereiken.

Sinds haar oprichting in 1947 heeft het koor al heel wat keren op het concertpodium gestaan, met werken van bekende componisten zoals Bach, Händel, Haydn, Mendelssohn en Mozart. Maar ook modern repertoire van bijvoorbeeld Britten, Poulenc of Rutter wordt door de EOV niet geschuwd. Aan de concerten van de EOV wordt meegewerkt door professionele orkesten en solisten. Informatie: www.eovkoor.nl


Geert Broeksteeg
Geert Broeksteeg

Geert Broeksteeg is sinds 1990 dirigent en artistiek leider van de Eindhovense Oratorium Vereniging. Geert studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Arnhems Conservatorium. Als koordirigent heeft hij gestudeerd bij Joop Schets en Hans van den Hombergh. Na het behalen van zijn diploma Uitvoerend Musicus Koordirectie heeft hij veel ervaring opgedaan bij diverse koren en ensembles.

Jarenlang dirigeerde hij het Arnhems Kamerkoor en was hij als hoofdvakdocent verbonden aan de Hogeschool Dirigenten Educatie te Gorinchem. Tot december 2008 was hij vaste dirigent van Vocaal Ensemble Phoenix uit Veldhoven.

Als schoolmusicus is hij sinds 1985 werkzaam aan het Sint-Joriscollege te Eindhoven. Op deze school is hij medeoprichter van het Kunst- en Cultuurproject. Dit is een project waarbij talentvolle kinderen op het gebied van muziek, dans, drama en beeldende vorming extra kansen krijgen. Sinds 2009 is hij daar in de schoolleiding werkzaam als teamleider van de bovenbouw havo.


Rob van Heck heeft zijn opleiding gevolgd aan het Maastrichts Conservatorium bij Frederic Meinders. Hier behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus met aantekening kamermuziek. Rob van Heck is als begeleider werkzaam bij diverse koren, bij de EOV sinds 2009.

Daarnaast is hij actief in een aantal duo’s en trio’s, waaronder het trio ‘Mythisch met Muziek’. Hierbij worden klassieke verhalen verteld afgewisseld door de hierop geïnspireerde muziek. Verder is Rob een veel gevraagd freelance pianist voor het begeleiden van o.a. examens, solisten concoursen en diverse uitvoeringen.