Geerten van de Wetering (organist Kloosterkerk, Den Haag)
Orgelmuziek uit 20e eeuws Vlaanderen en Zuid-Nederland

zaterdag 23 maart | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Geerten van de Wetering

Het programma is opgebouwd rondom Vlaams/Nederlandse orgelmuziek. De Gentse organist-componist Gabriël Verschraegen, die 100 jaar geleden geboren werd, is niet zo bekend bij het grote publiek, maar schreef toch een behoorlijk aantal orgelwerken. Het Scherzo uit zijn Sonate in e is een speels stuk met een rustig middendeel. Zijn leermeester, Flor Peeters, is meer bekend als componist. Zijn Suite Modale klinkt tot besluit van het concert. Het eerste werk op het programma is van Albert de Klerk, wat hij opdroeg aan Flor Peeters. De familie De Klerk was tijdens de Eerste Wereldoorlog uit Vlaanderen gevlucht naar Nederland. De vader van Albert de Klerk, Jos de Klerk, was bevriend met Flor Peeters. Toen Albert op jonge leeftijd Flor Peeters hoorde concerteren in de St. Bavokerk in Haarlem, besloot hij zijn leven aan het orgel te wijden. Na De Klerks Prelude en Fuga klinkt een kort werk van Hendrik Andriessen, leermeester van De Klerk; de twee hadden een nauwe band.

De Nederlandse en Vlaamse orgelscholen zijn veelal beïnvloed door zowel de Duitse als de Franse tradities. Naast de Nederlandse en Vlaamse werken, wordt het programma aangevuld met een orgelsonate van Hindemith, als vertegenwoordiger van de Duitse traditie. Verder klinken nog een kort meditatief werk van de Franse componiste Germaine Tailleferre – een van de leden van de Group des Six – en een improvisatie.

 

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker.

Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor. Daarnaast is hij artistiek adviseur voor Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem.

Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek en speelde premières van diverse Nederlandse composities. Als solist concerteert hij in binnen- en buitenland, ook werkt hij regelmatig samen met koren en orkesten. Belangrijke elementen binnen zijn repertoire zijn daarnaast muziek van onderbelichte componisten en bijzondere, zelden uitgevoerde composities. Hij voerde o.a. het complete orgeloeuvre van Paul Hindemith en Anthon van der Horst uit, inclusief werken voor orgel en orkest. Naast het orgel als solistisch instrument te presenteren, gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.