Gerben Mourik (Oudewater)
Gerben Mourik, stadsorganist van Oudewater

zaterdag 24 oktober | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Gerben Mourik (foto Koos Schipper)

Attentie: Voor dit concerten werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor


Gerben Mourik behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus 1e fase -met aantekening orgelimprovisatie – en de Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg.

Tevens volgde hij privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten. Cursussen improvisatie werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé.

Hij is organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater.
Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de 1e prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatie-concours te Haarlem; De jury kende Mourik deze prijs unaniem toe.

In april 2013 werd hij benoemd als Stadsorganist van Oudewater. In juni 2015 studeerde hij af als Kerkmusicus I aan het Utrechts Conservatorium.

In de cd-serie ‘Audite Nova’ werden op 5 cd’s 10 instrumenten uit de jaren 1950-1975 gedocumenteerd met een ruime selectie van orgelmuziek uit de 20e eeuw. Op de gelijknamige website www.auditenova.org werkt Gerben momenteel aan de publicatie van audio-opnamen van kleine koraalbewerkingen van Duitse en Nederlandse componisten, opgenomen op orgels die door kerksluiting uit Nederland vertrokken zijn. Ook publiceert hij regelmatig over muziek en interpretatie van 20e-eeuwse muziek; zo verscheen er voorjaar 2020 een artikel over H-F Micheelsen in het Britse blad Choir & Organ. Vanaf januari 2016 maakt hij deel uit van de redactie van het kerkmuzikale magazine Laetare.

In september 2017 vormde hij onder de titel ‘Musica Miniatura’ een nieuw muzikaal duo met blokfluitiste Magda de Jong, waarbij twee pijlers de basis vormen: kinderconcerten en optredens op locaties waar geen toetsinstrument(en) aanwezig zijn.
In oktober 2017 volgde een benoeming tot huisorganist en artistiek leider aan ‘de Stad Klundert’. In het voormalige kerkgebouw is hij zodoende betrokken bij het promoten van de twee orgels van Marcussen (28 stemmen) en Vermeulen (42 stemmen) tijdens concerten, workshops, open speeldagen en bijeenkomsten als lezingen, huwelijken en afscheidsvieringen. Daarnaast biedt de concertserie een breed scala aan andere genres als kamermuziek, Jazz, wereldmuziek en muziek gecombineerd met dans, film of beeldende kunst.

Gerben heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen centraal staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. De laatste vaardigheid vormt ook de basis van zijn lespraktijk in Oudewater en Klundert.

Voor meer informatie: www.gerbenmourik.nl.


Attentie: Voor dit concerten werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor