Grupo del Sur – Apiazolado
Apiazolado

zaterdag 03 december | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Grupo del sur

Apiazolado betekent zoveel als ‘à la Piazzolla’. Grupo del Sur brengt een programma rondom de Argentijnse bandoneonist en vernieuwer van de tango: Astor Piazzolla. Hij bracht de tango van de kroeg en de straat naar het concertpodium. Hij behield passie en melancholie en verrijkte de muziek met elementen uit klassieke muziek en jazz. Zijn muzikale nalatenschap is enorm en inspireert wereldwijd vele componisten, musici en luisteraars.

Welke muziek schreef hij echter vóórdat hij zijn Tango Nuevo-stijl ontwikkelde?
Door wie liet hij zich inspireren en welke muziek schreven anderen in deze vernieuwde stijl?
In ‘Apiazolado’ brengt Grupo del Sur naast de muziek van Astor Piazzolla ook werken die deze vragen oproepen en wellicht ook beantwoorden…

Over Grupo del Sur

Van binnenuit, zo is de muziek van Astor Piazzolla, zo speelt Grupo del Sur. Uit het hart, naar het hart. Piazzolla transformeerde de tango van dansmuziek naar luistermuziek. Hij behield passie, hartstocht en melancholie en verrijkte de muziek met elementen uit klassieke muziek en jazz. Zijn muzikale nalatenschap is enorm en inspireert wereldwijd vele componisten, musici en luisteraars.

In de originele kwintetbezetting die Piazzolla zo beroemd maakte, vertolkt Grupo del Sur als geen ander Piazzolla’s muziek, met als doel van elk concert een onvergetelijke belevenis te maken. Naast werken van Piazzolla speelt de groep ook werken van componisten die een link hebben met de muziek van Piazzolla. Zoals Piazzolla’s inspiratiebronnen (klassieke componisten als Bach, Ravel, Stravinsky), mede-musici uit Piazzolla’s kwintet of andere tangocomponisten.

De ‘Groep van het Zuiden’ geeft sinds 2007 concerten en speelde onder meer in het Amsterdamse Concertgebouw waar de groep haar live-cd INSPIRACIÓN opnam.

Meer informatie vindt u op www.grupodelsur.nl.

Over de musici

Grupo del Sur - Matias Pedrana (fotografie Karla Hoffman)
Grupo del Sur – Matias Pedrana (fotografie Karla Hoffman)

Matías Pedrana begon zijn muzikale opleiding in Argentinië toen hij dertien was. Daar voltooide hij de opleiding van de Universidad Nacional de Rosario als dwarsfluitist. In 2000 verhuisde hij naar Europa om zijn muzikale carrière voort te zetten en besloot bandoneon te gaan studeren. Hij haalde zijn bandoneon diploma in het Codarts Conservatorium (Rotterdam) in 2008.
Als bandoneonist heeft hij met bekende musici en ensembles samengewerkt o.a.:
“Orquesta Tipica OTRA”, “Guardia Cadenera”, “Nueva Manteca”, “Motion Unlimited Cinematic Orchestra”, ”Het Gelders Orkest”, “Tango Extremo”, Ben Van Den Dungen en “Septetoscopio”. Met enkele van deze ensembles heeft hij door de wereld gereisd en in toonaangevende festivals gespeeld. Hij deed mee aan CD opnames bij het Gotan Project en Tango Extremo.

Grupo del Sur - Anne-Marie van de Grint
Grupo del Sur – Anne-Marie van de Grint

Anne-Marie van de Grint studeerde viool aan de Conservatoria van Amsterdam, Tilburg en Maastricht. Ze is actief in diverse klassieke ensembles en orkesten. Zo is ze concertmeester van Brabant Sinfonia en vervangend concertmeester in het Zeeuws Orkest. Daarnaast speelt Anne-Marie in het kamermuziekensemble VIJF!. Haar passie voor de Argentijnse tango begon in 1991 toen ze gevraagd werd voor trio Típico Tango. Later maakte ze ook deel uit van tango-orkest OTRA. Met Daniel Fanego y Amigos bracht zij een uitgebreid Latijns-Amerikaans repertoire. Vanaf 2007 geeft ze concerten met Grupo del Sur, waarvan ze tevens de oprichtster is.

Grupo del Sur - Paul Hagenaar (fotografie Karla Hoffman)
Grupo del Sur – Paul Hagenaar (fotografie Karla Hoffman)

Paul Hagenaars heeft als uitgangspunt het spelen van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek op zowel klassieke als elektrische gitaar. Hierbij gaat zijn interesse vooral uit naar jazz, Braziliaanse en Cubaanse muziek.

Hij werkt met Tom America (eigentijdse muziek) en Maurice Leenaars (flamenco-gitarist) en speelt “kamermuziekjazz“ in een trio met contrabas en trompet, waar hij ook voor schrijft. Paul is als docent verbonden aan het Fontys Conservatorium en Factorium Tilburg.

Grupo del Sur - Robin El-Hage
Grupo del Sur – Robin El-Hage

Robin El-Hage (1992) is pianist en woonachtig in Haarlem. In 2016 rondde hij zijn bachelor cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium. Nadien is hij doorgegaan met specialiseren in de Argentijnse tango als pianist/arrangeur en heeft hier in 2018 zijn Master’s graad in behaald. Robin arrangeert en geeft leiding aan het 7-koppige ensemble Septeto Camaleón, wat zich de romantische stijl van Los Astros del Tango (jaren 50) heeft eigen gemaakt. Daarnaast treedt hij op met R&G Tango Duo en Los Tangueros Clásicos. Sinds 2019 mag hij Grupo del Sur aan dit lijstje toevoegen.

Grupo del Sur - Daniël Lehmann
Grupo del Sur – Daniël Lehmann

Daniël Lehmann begon op achtjarige leeftijd met het spelen van viool en verruilde dit instrument voor de contrabas toen hij 16 was. Hij studeerde contrabas en compositie aan het conservatorium.

In 2001 specialiseerde hij zich in Argentijnse tango en werd lid van Sexteto Canyengue (Carel Kraayenhof) waarmee hij door heel de wereld tourde. In Buenos Aires volgde hij lessen bij de gerenommeerde Tango bassist Horacio Cabarcos en in 2003 werd hij hoofdvakdocent contrabas aan de tango afdeling van het Rotterdams Conservatorium.
Daniël speelde in talloze concerten en producties met artiesten zoals Quirine Viersen, Stochelo Rosenberg, Jenny Arean, Willem Nijholt en Herman van Veen.
Sinds 2011 is hij mede artistiek leider van muziektheater-gezelschap Ausdauer waarin hij contrabas en basgitaar speelt en de muziek schrijft voor de voorstellingen.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor