Harry Bannink – Mooie dingen
Leistra & Van Baest spelen muziek van Harry Bannink

zaterdag 13 november | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Leistra & Van Baest - De muziek van Harry Bannink

Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor


De lijst met liedjes van Harry Bannink is duizelingwekkend lang, en de tekstschrijvers en uitvoerders met wie hij heeft gewerkt is minstens zo indrukwekkend. Vele melodieën hebben zich definitief in Nederlands collectieve geheugen genesteld. Daarentegen zijn nog veel meer liedjes in de vergetelheid geraakt, simpelweg omdat zij maar één keer werden uitgezonden op TV.

Leistra en Van Baest nemen het publiek mee op een reis door het oeuvre van Harry Bannink. De reis voert langs o.a. Ja zuster, nee zuster, de film van Ome Willem, Sesamstraat en Klokhuis. Met de fantastische teksten van ondermeer Annie M.G. Schmidt, Willem Wilmink, Hans Dorrestein, Ted van Lieshout, en Karel Eykman.

Jelle Leistra en Arjan van Baest hadden al een aardige carrière opgebouwd in de klassieke muziek – Leistra als klassiek tenor en koordirigent, Van Baest als componist en dirigent – toen zij elkaar ontmoetten via de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman. Beiden zijn grote bewonderaars van de muziek van Harry Bannink, en door samen zijn muziek weer tot leven te brengen kwam een langgekoesterde wens uit. 


Harry Bannink werd in 1929 te Enschede geboren. Hij behaalde het staatsdiploma piano en werd muziekleraar. ​Via een cabaretcursus belandde hij halverwege de jaren vijftig bij de KRO- radio, waar hij een ideale aanwinst voor de kleinkunstprogramma’s bleek te zijn: hij was een uitstekend begeleider en kon bovendien heel snel aansprekende melodietjes maken.
Zijn eerste contacten met het theater kreeg Bannink via Wim Sonneveld. Hij was in 1960 repetitor bij de musical My fair lady en werd vier jaar later de vaste begeleider van Sonnevelds eerste one man show.

Harry Bannink
Harry Bannink

Het eerste liedje op tekst van Annie M.G. Schmidt was het door Conny Stuart vereeuwigde “Hoezepoes”, een staalkaart van klassieke en populaire themaatjes op een tekst die verre van maatvast was. Maar juist de grilligste teksten gaven hem het meeste plezier, zei hij later: “Ik heb er een zekere handigheid in gekregen om, als een klemtoon niet helemaal goed zit, bijvoorbeeld een nootje weg te laten, zodat ‘t toch weer klopt. In dat soort puzzelwerk heb ik altijd heel veel aardigheid gehad.”

Zijn grote musical-jaren begonnen in 1965 met “Heerlijk duurt het langst”, die een ongekend aantal klassieke nummers heeft opgeleverd. Zeven musicals schreef hij met Annie M.G. Schmidt, maar zijn dierbaarste herinneringen koesterde Harry Bannink aan de sfeer van onbezorgde gelukzaligheid waarin die eersteling tot stand kwam.

In de tv-studio zat hij nog jarenlang graag aan de piano als ‘hoofd-geitebreier’ van het orkestje dat het kleuterprogramma “De film van Ome Willem” begeleidde. Ook voor jeugdseries als “De Stratemaker-opzeeshow” en “De J.J. de Bomshow” leverde hij in die tijd, op teksten van Willem Wilmink en Hans Dorrestijn, pareltjes van bedrieglijke eenvoud af. De comedy-serie “‘t Schaep met de 5 poten” van Eli Asser kreeg, dank zij Bannink, de ene meezinger na de andere.

Zijn grootste kwaliteit lag wellicht in de volstrekte vanzelfsprekendheid van zijn werk; het is onvoorstelbaar dat er op die teksten ooit andere muziek zou zijn geschreven. Maar hij was ook een geniaal arrangeur van zijn eigen melodietjes. Een navrant liedje als “Vluchten kan niet meer” is des te rijker geworden door de melancholieke tegenmelodie. Zonder het gestopte trompetje (wah-wah) klinkt “Op een mooie pinksterdag” een stuk kaler. Wie de onvergetelijke liedjes uit de serie “Ja zuster, nee zuster” zingt, zingt meestal ook de extraatjes uit het arrangement mee. Met aanstekelijk vernuft boorde Bannink in die nummers een groot aantal muzikale bronnen aan, van diverse soorten volksmuziek tot de Beatle-koortjes in het grappige “Harry wat heb je met je haar gedaan”, waarin Annie M.G. Schmidt nadrukkelijk naar haar lijfcomponist knipoogde.
De laatste jaren schreef Harry Bannink alleen nog liedjes voor Sesamstraat en Het Klokhuis.

Bannink werd onderscheiden met onder meer de Gouden Notenkraker van de muziekindustrie, de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor het Nederlandse lied en de Louis Davidsprijs voor het beste theaterlied, samen met tekstdichter Jan Boerstoel. ​Hij overleed op 19 oktober 1999 op 70-jarige leeftijd.


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor