Willem Hörmann (Den Bosch)
Willem Hörmann, organist Sint-Cathrien te Den Bosch

zaterdag 28 november | 15.00 uur | Stadskerk St. Cathrien, Begijnenhof 2, Eindhoven
Willem Hörmann

Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor


Widor schreef zijn 6e Symphonie in 1878 en voerde deze voor het eerst uit in het Palais du Trocadéro als onderdeel van de wereldtentoon-stelling te Parijs. Hij was organist aan de Saint-Sulpice aldaar, waar een orgel van Cavaillé-Coll staat. Deel 1 en 5 zijn uitbundig en orkestraal, de vorm ervan is vakkundig gekozen, afwisselend en origineel, voorzien van imposante slotpassages.

Het tweede deel is zacht en meditatief met mild melodisch materiaal, hetgeen ook een contrast vormt met het derde deel, waarin we snelle staccato klanken horen. In deel 4 wordt een melodie geïntroduceerd die vervolgens met snellere noten omgeven gevarieerd herhaald wordt.

Het slotdeel vormt een passende afsluiting van een geheel waarin de componist zijn veelzijdigheid laat horen.


Willem Hörmann gaf orgelconcerten op veel interessante podia en bespeelde daarbij instrumenten in allerlei soorten en maten: van de National City Christian Church in Washington DC met 170 registers en de St. Mary of the Assumption in San Francisco (VS), de Ulmer Turm (D) en het imposante orgel in St Paul’s Cathedral te Londen (VK), tot zeer kleine instrumenten zoals die van het Salviuskerkje in Limbricht, het kerkje in Leipzig-Mölkau, en in Kortrijk en Leuven (B).

In Nederland gaf hij concerten op de indrukwekkende orgels van beide Sint Bavo-kerken in Haarlem, de Laurenskerk in Rotterdam, de Maartenskerk in Zaltbommel, de Sint Jan in Waalwijk en de Sint Janskathedraal in zijn woonplaats ’s-Hertogenbosch.
De afgelopen jaren bespeelde hij tijdens concerten meer dan 100 orgels in binnen- en buitenland, zoals in New York, drie keer in Londen, Jerusalem, Toronto, en in diverse landen in Europa (Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg).

Op zijn uitgebreide repertoire staan de meeste grote werken van
J.S. Bach, symfonieën van Widor, Dupré en Vierne, grote werken van O. Messiaen, C. Franck, F. Liszt, J.Pzn. Sweelinck , eigen werken en improvisaties. Regelmatig voert hij hedendaagse werken uit van componisten die hij heeft horen spelen zoals Naji Hakim en Thierry Escaich; ook laat hij regelmatig werken horen van Brabantse componisten uit de 20ste eeuw.

Naast zijn werk als organist van de Sint Cathrien in ’s-Hertogenbosch, de H.Hartkerk te Vught, de Abdij te Heeswijk en de SOW-kerk te Berlicum is en was hij bestuurslid van diverse orgelkringen en is hij actief als adviseur bij concertseries in Den Bosch en bij de Brabantse Orgelfederatie.

Hij voltooide vijf conservatoriumstudies waaronder orgel en piano, maakte cd’s en trad op voor radio en tv. Op Youtube staan meer dan 100 opnames, waaronder opnames van zijn huisorgel met 12 registers.
www.willemhormann.nl


Attentie: Voor dit concert werken we samen met Ticket Kantoor. Hiermee kunt u de noodzakelijke registratie en betaling voor dit concert vooraf regelen zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

Koop uw kaartje met Ticket Kantoor