Maandbrief december 2019

Op zaterdag 7 december om 15:00 uur vieren we in de Cathrien de verjaardag van de goede Sint met een uitvoering van de Saint Nicolas Cantata opus 42 van Benjamin Britten. Hij schreef deze cantate in 1948 voor het lustrum van het Lancing College in Sussex. Hij hield rekening met de uitvoeringsmogelijkheden ter plaatse. Professionele en amateurmusici treden voor u op: gemengd koor, kinderkoor, zangsolisten, begeleiding van strijkers, piano, orgel en slagwerk. Ook de toehoorders worden actief betrokken. Van harte uitgenodigd op dit Sinterklaasfeest!

Dit concert komt tot stand met steun van de Stichting Cultuur Eindhoven
Vanaf 14:25 uur wordt de Philipsbeiaard bespeeld door stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns.

Zaterdag 14 december om 15:00 uur treedt in onze kamermuziekserie het Teyber Trio op. Evert Jan Schuur, viool, Tom Moonen, altviool en Gadze Heeres, cello spelen het Divertimento KV 563 van W. A. Mozart. In de 18de eeuw had de term ‘divertimento’ vaak betrekking op lichtvoetige luistermuziek voor bij het eten of tijdens het aangenaam converseren. Bij Mozarts Divertimento KV 563 zou men ook iets dergelijks kunnen verwachten, al was het alleen maar vanwege de lichte bezetting voor strijktrio. Groot is dan ook de verrassing wanneer blijkt dat het hier niet om achtergrondmuziek gaat, maar om een fraai uitgebalanceerde compositie die tot het beste van Mozarts kamermuziek behoort.

Op zaterdag 21 december om 15:00 uur kunt u genieten van ‘een ander kerstconcert’, de vierde editie in de serie kerstconcerten van Stichting Muziek Nu. De stichting verbindt bekend repertoire met splinternieuwe composities. In “De Pastorale” hoort u naast het koor van Muziek Nu en sopraansolist Rianne Wilbers ook het levendige amateur-ensemble CoMA Eindhoven. De naam ‘Contemporary Music for All’ geeft al weg dat zij moderne klassieke muziek toegankelijk maken voor een groot publiek. En voor wie dit alles teveel is, is er altijd nog de stem van spreekstalmeester Frans Ellenbroek die ons in dit alles op pastorale wijze zal bijstaan.

Op zaterdag 28 december om 15:00 uur klinkt Orgelmuziek in de Cathrien.
Stadsorganist Ruud Huijbregts, tevens artistiek leider van Muziek in de Cathrien, zal één van de bekendste symfonieën van Charles-Marie Widor uitvoeren. De vierdelige Symphonie Gothique op. 70, waarvan Widor in 1890 zelf de première gaf in de kerk Saint Ouen te Rouen, is gewijd aan de herinnering aan bisschop Saint Ouen van Rouen, aan het kerkgebouw en vooral aan het grote Cavaillé Coll-orgel daarin.
Ook de Kerstkoralen uit het “Orgelbüchlein” (BWV 603 t/m612) van J.S. Bach en de feestelijke Toccatina “In dulce jubilo” van Hendrik Andriessen staan op het programma

Als tip van de maand december van het Muziekgebouw Eindhoven vermelden we het concert op woensdag 11 december om 19:00 uur in onze eigen Catharinakerk.
De swingende Argentijnse Misa Criolla beleefde een ongekende populariteit in de tachtiger jaren. Música Temprana o.l.v. Adrián Rodríquez Van der Spoel brengt deze unieke muziek terug naar de bron. Het ensemble, dat zich specialiseert in barokmuziek van Latijns-Amerika, creëert een aanstekelijke avond rond 17e- en 18e-eeuwse liederen uit Peru, Spanje, Bolivia en Guatemala met als vlammend hoogtepunt een oorspronkelijke en opgefriste Misa Criolla. Info en kaarten via www.muziekgebouweindhoven.nl.

Download deze maandbrief als PDF

 

Download het affiche van deze maand