Maandbrief mei 2022

Download hier deze maandbrief als PDF

Agenda Muziek in de Cathrien – mei 2022

In onze programma’s van mei is er veel aandacht voor toetsinstrumenten in de Cathrien: onze vleugel komt de derde zaterdag uitgebreid aan bod in een pianorecital en op de eerste zaterdag in een gevarieerd programma samen met harmonium en orgel. De laatste zaterdag is traditioneel gewijd aan orgelmuziek en de tweede zaterdag kunt u genieten van koormuziek, waarbij zowel de vleugel als het kistorgel een rol hebben. Lees snel verder voor de details!

Op zaterdag 7 mei om 15:00 uur maakt u kennis met drie muzikale vrienden die elkaar af en toe opzoeken om muziekprojecten te realiseren. Trio Muziek Nu wordt gevormd door Evert van Merode, Dennis Vallenduuk en Arjan van Baest. Het programma bestaat uit composities die gespeeld worden op allerlei denkbare combinaties van harmonium, piano en orgel. Deze composities zijn zowel originele werken als eigen bewerkingen van bestaande stukken die al improviserende zijn ontstaan. Er worden bijvoorbeeld stukken gespeeld van Teo von Oberndorff (een pseudoniem van Sigfrid Karg-Elert), arrangementen die Karg-Elert maakte van sonatines van Muzio Clementi, en composities van Charles-Marie Widor. Van eigen hand klinken bewerkingen van bekende werken van Sir Edward Elgar en Philipp Glass. En of dat nog niet genoeg is, is de kans erg groot dat er ter plekke geïmproviseerd gaat worden. Om 14:25 uur bespeelt Rosemarie Seuntiëns de Philipsbeiaard.

Op zaterdag 14 mei om 15:00 uur klinkt Schubert in de Cathrien. U hoort Projectkoor QuodLibet, instrumentale en vocale solisten, o.l.v. Paul Gieles. Naast de Mis in C D452, een jeugdwerk van Schubert, klinken o.a. Tantum Ergo, Stabat Mater en Psalm 23. Wat minder bekende, maar zeer welluidende werken van de meester van het lied. Projectkoor QuodLibet, opgericht in 2004, was de afgelopen jaren regelmatig te gast in onze concertserie.

Zaterdag 21 mei om 15:00 uur klinken “Meesterlijke variaties”, een pianorecital van de internationaal prijswinnend pianist, componist en presentator Maurick Reuser. Hij laat horen hoe de grote meesters van vroeger omgingen met terugkerende elementen in de muziek: Beethoven schreef een waanzinnige variatiereeks aan het einde van zijn 30e pianosonate. In Mozarts rondo wordt iedere herhaling van het beginthema steeds expressiever. Chopins berceuse, letterlijk slaapliedje, begon als set van variaties, maar is alles behalve slaapverwekkend. Reusers eigen werk staat ook in deze muzikale traditie.

Zaterdag 28 mei om 15:00 uur vervolgt stadsorganist Ruud Huijbregts de uitvoering van alle grote orgelwerken van César Franck: Integrale II met het tweede deel van de Six Pièces (1862-1963).

Het blijft mogelijk om uw kaartje op deze website te reserveren via de link (“lees meer”) die u in het concertblok op de homepage vindt. Er is ook een kassa, waar u contant kunt betalen of (contactloos) pinnen.

Als tip van de maand mei van het Muziekgebouw Eindhoven vermelden we het concert op zaterdag 21 mei om 20:15 uur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Tarmo Peltokoski, m.m.v. Yuja Wang, piano. Programma: Rachmaninov, pianoconcert no.1 en Rhapsodie op een thema van Paganini; Sibelius, Symfonie no.2. Info en kaarten via www.muziekgebouweindhoven.nl.