Maandbrief november 2019

Het Tilburgs Vocaal Ensemble o.l.v. Ramon van den Boom, met medewerking van Ruud Huijbregts aan het orgel, verzorgt het Allerzielenconcert op zaterdag 2 november om 15:00 uur. Centraal in het concert staat de compositie ‘Lux Aeterna’ van Morten Lauridsen, Amerikaan met Europese voorouders. Hij heeft zich grondig verdiept in het Gregoriaans en de vocale muziek van de Renaissance. Aanleiding voor het componeren van ‘Lux Aeterna’ was het overlijden van zijn moeder. Elk van de vijf delen bevat verwijzingen naar ‘Licht’ uit verscheidene Latijnse teksten (waaronder het katholieke Requiem). De componist vond veel troost in deze tijdloze woorden over Licht – een universeel symbool van verlichting op verschillende niveau’s: spiritueel, artistiek en intellectueel. Vanaf 14:25 uur wordt de Philipsbeiaard bespeeld door stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns.

Zaterdag 9 november om 15:00 uur treedt in onze kamermuziekserie het Duo for a While op. Hanna de Bruin, zang en Manon Berendschot, piano brengen een Duits programma met o.a. liederen die de jaargetijden bezingen (Mozart, Mendelssohn, Mahler) en de ’Serbischer Liederkreis’ van Carl Loewe (1796-1869), een Duitse componist, organist, tenorzanger en dirigent. Tijdens zijn leven waren zijn liederen geliefd genoeg om hem de “Schubert van Noord-Duitsland” te noemen. Hij is tegenwoordig minder bekend bij het grote publiek, maar liet een veelzijdig oeuvre na.

Op zaterdag 16 november om 15:00 uur kunt u genieten van koormuziek, uitgevoerd door de Eindhovense Oratorium Vereniging o.l.v. Geert Broeksteeg. Op het programma staan enkele delen uit het Stabat Mater van Antonín Dvořák. De aangrijpende tekst, uit de veertiende eeuw, over Maria die haar zoon aan het kruis genageld ziet, bood de componist de mogelijkheid zijn verdriet om het verlies van zijn kinderen in muziek om te zetten. De negen delen van Psalmfest van John Rutter zijn geschreven tussen 1976 en 1992. Zeven ervan zijn als afzonderlijke lofzangen gepubliceerd. Met het bundelen van deze psalmen wilde Rutter ze ook toegankelijk maken voor de concertzaal. Pianist Rob van Heck, repetitor van het EOV, zal piano-intermezzi verzorgen met muziek van Claude Debussy en Serge Rachmaninoff.

Op zaterdag 23 november om 15:00 uur klinkt Orgelmuziek in de Cathrien.
Adriaan Hoek, sinds 2015 als cantor-organist verbonden aan het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam en actief als dirigent en begeleider van diverse koren, ensembles en orkesten, speelt werken van Louis Vierne (Symphonie III en fa dièse mineur opus 28), Olivier Messiaen (Le banquet céleste), Marcel Dupré (Deux Esquisses op. 41) en César Franck (Choral I en Mi majeur).

Op zaterdag 30 november is er géén Muziek in de Cathrien.

Als tip van de maand november van het Muziekgebouw Eindhoven vermelden we de concerten op vrijdag 22 & zaterdag 23 november om 20:15 uur: Staatskapelle Dresden & Rudolf Buchbinder, piano. Beethovenspecialist Rudolf Buchbinder voert in twee concerten álle pianoconcerten van Beethoven uit. Een huzarenstukje! Hij wordt begeleid door een van de oudste orkesten ter wereld, de beroemde Staatskapelle Dresden. De hard core pianoliefhebber mag dit hoe dan ook niet missen, maar ook voor het brede publiek is dit een unieke ervaring!
Info en kaarten via www.muziekgebouweindhoven.nl.