Maandbrief september 2020

Agenda Muziek in de Cathrien – september 2020

Ook dit najaar wensen wij u veel luisterplezier in de Cathrien. Wij geven geen seizoensbrochure uit, maar blijven u via de maandbrieven en onze website informeren.

De gang van zaken rond de concerten van Muziek in de Cathrien is beschreven in een PROTOCOL. U vindt dat op onze website en het ligt op de concertdagen ter inzage.

Het aantal zitplaatsen in de kerk is beperkt wegens de 1,5 meter-afstandregel. Het is gewenst om uw zitplaats op de website www.muziekindecathrien.nl  te reserveren via de link die u op de concertpagina vindt. Er blijft ook een kassa beschikbaar voor losse (rest)kaarten. Daar kunt u contant betalen of (contactloos) pinnen.

U komt natuurlijk niet naar de kerk als u verkoudheidsverschijnselen of verhoging hebt!

Op zaterdag 5 september om 15:00 starten we ons najaarsseizoen met een concert door het Arthema String Quartet, m.m.v. Rianne Wilbers, sopraan, Emilie Weijers, alt, Saskia List, fluit en Ruud Huijbregts, orgel. Uitgevoerd wordt o.a. de Messe modale en septuor, opus 136 van Jehan-Ariste Alain (1911-1940). Alain studeerde vanaf 1928 orgel aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs. Qua stijl werd hij beïnvloed door Charles Tournemire en Olivier Messiaen. Hij diende in het Franse leger en sneuvelde op 20 juni 1940 tijdens de Slag om Frankrijk in Saumur.

De bekende organiste Marie-Claire Alain (1926-2013) is een zuster van hem; zij heeft zich na zijn vroegtijdige dood altijd beijverd zijn muziek, met name zijn orgelmuziek, in bredere kring bekend te maken.

Om 14:25 uur bespeelt Rosemarie Seuntiëns de Philipsbeiaard.

Zaterdag 12 september om 15:00 uur kunt u genieten van de klanken van het accordeon van Vincent van Amsterdam, een groot promotor van de klassieke accordeon en geen onbekende in onze regio.

Zowel zijn bachelor- als zijn masterstudie (2014) heeft hij cum laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hij is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen. In 2014 werd hem de vakjuryprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours uitgereikt en in 2016 schreef hij de Dutch Classical Talent Award op zijn naam.

Zaterdag 19 september om 15:00 uur klinkt het traditionele Bevrijdingsconcert in de Cathrien. Tekst en muziek van het Te Deum staan traditiegetrouw centraal bij dit concert.  Het Collegium Musicum Catharina o.l.v. Arjan van Baest m.m.v. Ruud Huijbregts, orgel voert muziek uit van o.a. Marchand, Langlais, Vasks en Perosi.

Zaterdag 26 september om 15:00 uur vindt een bijzonder optreden plaats van het gerenommeerde ensemble Cappella Pratensis.

Het programma, getiteld “Troost en Vreugde – uit de Bossche Koorboeken” , biedt een inkijkje in het vijfjarenproject waarin het ensemble de ongelooflijke collectie koorboeken uit de periode 1450-1600 van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ’s Hertogenbosch presenteert. Na een inleiding met een toelichting op de door de zangers gebruikte notatie uit die tijd, volgt de Missa cum jocunditate van Pierre de la Rue (1452-1518), afgewisseld met Gregoriaans. U kunt met de zangers meelezen!

Reserveren is verplicht bij dit concert, uitsluitend via www.cappellapratensis.nl

De toegangsprijs is € 15,-, plus €1,- reserveringskosten.

Als tip van de maand september van het Muziekgebouw Eindhoven vermelden we de concerten op maandag 21 september om 19:00 uur & 21:00 uur met Marjolijn van Heemstra & Pynarello: Haydn – Symfonie nr. 45 ‘Afscheidssymfonie’ , bewerkt voor een bijzondere bezetting. Info en kaarten via www.muziekgebouweindhoven.nl.