Langlais & Boëllman door Ruud Huijbregts

<< terug naar het overzicht

Programma

Jean Langlais (1907-1991)

  1. Ave Maria/Ave Maris Stella
  2. Mors et Resurrectio
  3. Te Deum

Léon Boëllmann (1862-1897)

  1. Suite Gothique Introductio-Choral
  2. Suite Gothique Menuet Gothique
  3. Suite Gothique Prière à Nôtre Dame
  4. Suite Gothique Toccata

U kunt vandaag luisteren naar een opname van de Eindhovense Stadsorganist Ruud Huijbregts. Op het Verschueren orgel in de Catharinakerk worden de stukken gespeeld van de componisten Langlais en Boëllman (zie verderop deze pagina).

Uitvoerenden

Ruud Huijbregts (stadsorganist Eindhoven)

Geluidsopname gemaakt en bewerkt door: Henk Kooiker.

Jean Langlais – Ave Maria/Ave Maris Stella

Jean Langlais – Mors et Resurrectio

Jean Langlais – Te Deum

Léon Boëllmann – Suite Gothique Introductio-Choral

Léon Boëllmann – Suite Gothique Menuet Gothique

Léon Boëllmann – Suite Gothique Prière à Nôtre Dame

Léon Boëllmann – Suite Gothique Toccata


Jean Langlais
Jean Langlais

Jean Langlais werd geboren in een klein dorp in Bretagne. Als tweejarige werd hij blind door glaucoom. Aan het blindeninstituut in Parijs begon hij zijn orgelstudie, die hij voortzette aan het Conservatoire de Paris bij Marcel Dupré. Daarnaast studeerde hij compositie bij Paul Dukas en improvisatie bij de eveneens blinde André Marchal.

Na zijn afstuderen ging hij lesgeven aan hetzelfde blindeninstituut waar hij zelf was opgeleid. Van 1945 tot 1987 was hij vaste organist van de Basilique Sainte-Clotilde in Parijs, een eervolle positie die voor hem o.a. César Franck, Gabriel Pierné en Charles Tournemire hadden bezet. Gelijktijdig ontwikkelde hij zich tot een veelgevraagd concertorganist en maakte vele tournees door Europa en de Verenigde Staten. Alleen al in laatstgenoemd land gaf hij tussen 1952 en 1981 meer dan 300 recitals. Hij bleef ook lesgeven en was van 1961 tot 1976 docent aan de Schola Cantorum de Paris, waar de Nederlandse organist Ewald Kooiman tot zijn leerlingen behoorde.

Jean Langlais stond bekend als een briljant organist, een voortreffelijk docent en een charismatische, kleurrijke man, die jarenlang samenleefde met twee vrouwen tegelijk en op zijn 73ste nog een kind kreeg. Zijn tweede vrouw Marie-Louise Langlais is ook organiste en orgelkundige. Zij publiceerde in 1995 de biografie van haar man: Ombre et Lumière.


Léon Boëllmann
Léon Boëllmann

Léon Boëllmann (Ensisheim (Elzas), 25 september 1862 – Parijs, 11 oktober 1897) was een Frans componist en organist. Hij behoorde tot de Frans-Romantische Orgelschool.

Hij studeerde aan de École de Musique Classique et Religieuse te Parijs en was aldaar organist van de St Vincent-de-Paul, waar hij beschikte over een fraai romantisch orgel uit 1854, gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll. Tot zijn bekendste werk behoort de Suite gothique, opus 25, uit 1895, vooral vanwege de aansprekende Toccata waarmee dit vierdelige werk eindigt.