Samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien

Wie in de wereld van de klassiekemuziekliefhebbers uit de regio Eindhoven kent ze niet: de twee organisaties die sinds 2012 formeel samenwerken in de zaterdagse concertserie “Muziek in de Cathrien”?

Het zijn Collegium Musicum Eindhoven (CME) als organisator van de concertserie en het Collegium Vocale Eindhoven (CVE), dat als gerenommeerd kamerkoor in de serie optreedt. Gezamenlijk hebben zij in de afgelopen jaren prachtige concerten tot stand gebracht, naast de concerten die binnen de serie door andere solisten of ensembles worden verzorgd.

Artistiek leider van elk van de twee organisaties en dus ook van het samenwerkingsverband is Ruud Huijbregts.

Muziek in de Cathrien

De leden van het comité van aanbeveling van de concertserie “Muziek in de Cathrien” georganiseerd door de stichting Collegium Musicum Eindhoven zijn:

Dr. Henk A. Algra
Vriend van de Stichting
Voormalig commissaris Rabobank Eindhoven / Veldhoven

Ir. Gerard F.M. Beenker
Voormalig medewerker Innovation Strategy & Partnerships, Innovation Lab TUe Eindhoven, University of Technology en wetenschappelijk directeur NXP Semiconductors

Dr. Henk van Houten
Voormalig Executive Vice President & General Manager Philips Research

Daan Manneke
Componist, organist en dirigent

Prof. Mr. Dr. Gerard A.M. Strijards
Buitengewoon hoogleraar internationaal strafrecht en
raadadviseur in algemene dienst ten behoeve van het
parket-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden

Lucas Vis
Componist, dirigent en docent

De geschiedenis van het Collegium Musicum Eindhoven gaat terug tot in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. In 1988 werd de stichting Muziek in de Cathrien opgericht, met als doel het organiseren van concerten in de St. Catharinakerk. In 1997 volgde de fusie met de stichting Vrienden van het Orgel (opgericht in 1986). Sindsdien was de naam Stichting Kerkconcerten Eindhoven, medio 2012 omgedoopt tot Collegium Musicum Eindhoven.

De belangrijkste activiteit van dit Collegium is de organisatie van de concertreeks “Muziek in de Cathrien”, die in Eindhoven en de regio een levend begrip is geworden.

Collegium Musicum Eindhoven

Begin jaren ’80 heeft een groep muzikale vrienden zich verenigt zich tot een koor onder de naam Eindhovens Vocaal Ensemble. Mede-oprichter en dirigent is Ruud Huijbregts en inmiddels heet dit koor Collegium Vocale Eindhoven.

De Eindhovense Stadskerk St. Cathrien is het thuispodium waar het koor deel uitmaakt van het samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien. Het CVE is regelmatig te beluisteren in de gelijknamige concertserie op de zaterdagmiddag. Niet alleen in de Eindhovense stad en regio, maar ook landelijk en internationaal heeft het koor optredens.

Onder de bezielende leiding van Ruud Huijbregts heeft het CVE een uitstekende reputatie opgebouwd als vertolker van een breed repertoire uit alle stijlperioden. Veelvuldig wordt samengewerkt met bekende vocale en instrumentale solisten en o.a. met het barokorkest Collegium Instrumentale Eindhoven.

Meer informatie over Collegium Vocale Eindhoven vindt u op de eigen website: Collegium Vocale Eindhoven.

Collegium Vocale Eindhoven